Nincs jelentős előrelépés bérügyben, sem a vasárnapi zárvatartás ügyében

A ma délelőtti tárgyaláson tovább egyeztettek a felek a 2015. évi minimálbér, szakmai bérminimum és a bérajánlás kérdésében, de sokkal közelebb nem kerültek egy esetleges megállapodáshoz.

Nincs jelentős előrelépés bérügyben, sem a vasárnapi zárvatartás ügyében

A munkáltatók részéről a kezdő ajánlat - mondhatni szokásos módon - a nulla volt, melyet elsősorban a kiszámíthatatlan gazdasági és jogi környezettel indokoltak, valamint szóba kerültek a minimálbérben és bérminimumban jelentősen érintett kereskedelmi szektor várható különadói, és a vasárnapi kötelező zárvatartásból eredő forgalomcsökkenés is.

A munkavállalói oldal reményei a hosszútávú megállapodásra így sajnos elúszni látszanak, de az infláció+GDP növekedés mértékű - azaz körülbelül 4,5%-os emelésnél rosszabb ajánlatot nem tudnak elfogadni. Miután Magyarország jobban teljesít, ideje visszaadni valamit a hosszú évek megszorításaiból a munkavállalóknak.

Javaslatként a felek felkérték a kormányt, hogy vizsgálja meg egy esetleges bérkompenzációval megtámogatott béremelés lehetőségét, amelyre volt már példa a közelmúltban, és bár nem volt túlságosan sikeres, egy esélyt adott arra, hogy a különösen nehéz helyzetben lévő ágazatokban lévő munkáltatók is meg tudják adni a szükséges mértékű béremelést a legalacsonyabb jövedelmű munkavállalóiknak.

A kormány a tőle már megszokott módon inkább csak megfigyelőként vett részt a vitában, de jelezte, hogy az idei utolsó kormányülésen meg kell hozni a döntést, amely jövő héten várható. A felek így azzal álltak fel az asztaltól, hogy még a héten újra tárgyalnak, a javaslat pedig 1,8% - 5% között lehet.

A tárgyalódelegáció innen - munkaadók és munkavállalók egyaránt - a Versenyképességi Tanács ülésére sietett, ahol a kormány a vasárnapi zárvatartás ügyében hívott össze egyeztetést. A tárgyaláson több mint 20 szervezet volt jelen, amelyek közül a Munkástanbácsok Országos Szövetsége - elvi alapon - támogatta a zárvatartást, az alig fél éve alakult, máig be nem jegyzett Magyar Kereskedelmi Szövetség teljes mellszélességgel támogatja a zárvatartást, míg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi tagozata nem egyértelműen, de valószínűleg támogatja. Mindenki más ellenzi.

A kormány részéről Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár okozta a legnagyobb meglepetést, amikor közölte a jelenlévőkkel, hogy a kormánynak nincs még álláspontja a vasárnapi zárvatartást illetően. Miután mindenki elmondta érveit, az államtitkár ígéretett tett arra, hogy tolmácsolja azokat a kormánynak, és folytatódni fognak a tárgyalások az érintettekkel.