Minimálbér 98.000, bérminimum 114.000 forint

A minimálbér az idei 93.000 forintról 98.000 forintra, a szakmunkás minimálbér 108 ezerről 114 ezer forintra emelkedik 2013-ban - állapodtak meg a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) keddi ülésén a munkaadók és a szakszervezetek. Ezzel teljesült a LIGA Szakszervezetek célkitűzése, hogy ha minimálisan is, de reálbér növekedést kell elérni.

Minimálbér 98.000, bérminimum 114.000 forint

A VKF plenáris ülésén a kormány részéről részt vett Orbán Viktor kormányfő, Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár, valamint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Czomba Sándor az egyeztetést rendkívül konstruktívnak nevezte, és jelezte: a kormánynak a minimálbér kihirdetése előtt a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanáccsal is konzultálnia kell, amely nemsokára esedékes.

A munkáltatói oldal kiemelte, hogy a kormány a nehéz helyzetben lévő ágazatokban 2013 első félévében átvállalja a minimálbér- és a szakmunkás minimálbér-emelés által okozott többlet bérköltséget, és az arra eső járulékköltséget is. A kormány a béremelést az élelmiszergyártásban, a textil-, a ruha- és a bőriparban, a fafeldolgozásban, a bútorgyártásban, valamint az épületek építése és a speciális szaképítés ágazatban, emellett a szálláshely szolgáltatásban, a vendéglátásban, és a kiskereskedelemben segítené. Ezekben az ágazatokban mintegy 250.000 munkavállaló - minimálbéren és szakmunkás minimálbéren foglalkoztatottak egyaránt - bérét érintheti ez az intézkedés. Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára elmondta: a költségvetésnek körülbelül 10 milliárd forintos kiadást jelenthet az emelés költségeinek fél éven keresztül történő átvállalása ezekben az ágazatokban.
Dávid Ferenc jelezte: a bérajánlás tekintetében ugyan nem jutottak megállapodásra a szakszervezetekkel, de úgy fogalmazott, megérte a többhónapos vita a jövő évi bérekről, és végül egy olyan megállapodás született, amivel mindkét oldal elégedett lehet.

A szakszervezetek számára fontos volt, hogy minden ágazatban egységesen január elsejétől emelkedjen a minimálbér, ezért múlt héten még nagyon távolinak tűnt a megállapodás lehetősége. A LIGA Szakszervezetek ráadásul kitartott azon álláspontja mellett, hogy az utóbbi években tapasztalt reálbér csökkenést a minimálbér és garantált bérminimum sávjában meg kell állítani, sőt, ha csak minimálisan is, de vissza kell fordítani. A most elfogadott összeg néhány tized százalékponttal van a tervezett infláció mértéke felett, így sikerként könyvelhetjük el a tárgyalásokat.

A megállapodás végleges szövegét a héten készíti elő a VKF monitoring bizottsága, amelyet ezt követően írnak alá a felek.

minimálbér VKF bérmegállapodás