A kormány újra támogatja az érdekegyeztetést

Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) 2011-es megszüntetése óta gyakorlatilag nem volt állandó, makroszintű érdekegyeztető fóruma a versenyszférának. A kvázi a Gazdasági és Szociális Tanács (GSZT) helyébe lépő Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) mellett, kizárólag az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) működött folytonosan. A LIGA Szakszervezetek ezért ennek mintájára javasolta a munkaadóknak és a kormánynak a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) létrehozását.

A Munka Törvénykönyvéről szóló hosszas, és konfliktusokkal terhelt tárgyalások során alakult ki a munkaadók és munkavállók oldalán is a VKF véglegesnek tekinthető összetétele. A nemzetgazdaság és az ország egésze szempontjából is kiemelkedő jelentőségű témák megvitatása során, a kormányt a miniszterelnök képviseli a fórumon.

A munkáltatókat a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), és az ÁFEOSZ-Coop Szövetség képviseli a fórumon. A szakszervezeti szövetségek közül a LIGA Szakszervezetek, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, valamint a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) vesz részt a VKF-en.

A kormány legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy ellensúlyozva a kormányzati munka mögött álló kiemelkedő erőforrásokat, a VKF munkaadói és munkavállalói tagjai részére, a szakmai munka elősegítése érdekében költségvetési támogatást nyújt.

VKF