Aláírták a megállapodást a versenyszféra és kormány konzultációs fórumának létrehozásáról

Ma délelőtt hivatalosan is megalakult a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF). A szervezet a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács mellett, a szűken vett versenyszférát közvetlenül érintő gazdasági tárgyú kormányzati döntések előkészítésében közreműködő háromoldalú konzultatív, javaslattevő és véleményező fórum lesz.

Aláírták a megállapodást a versenyszféra és kormány konzultációs fórumának létrehozásáról

Az ünnepélyes aláírás alkalmával Czomba Sándor kiemelte: a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) létrehozása minden konkrét helyi érdek felett helyezkedik el. A versenyszféra országos munkaadói és munkavállalói érdekképviseleti szervei és szövetségei, valamint a kormány a gazdasági növekedés elősegítése, a versenyképesség javítása, az üzleti környezeti fejlesztése, valamint a társadalmi párbeszéd versenyszférán belüli erősítése érdekében hozta létre a konzultációs fórumot.

Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke rámutatott arra, hogy a NGTT-ben a kormány megfigyelőként, míg a most létrejött fórum munkájában egyeztető partnerként van jelen. A LIGA elnöke hangsúlyozta, úgy látják, hogy kormány társadalmi párbeszéd készsége egyre erőteljesebb, kikéri a társadalmi-szociális partnerek véleményét. Kiemelte: valamennyi munkavállaló képviselve lesz a fórumon, és az itt születő megállapodások érdekeiket szolgálják.

Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-Coop Szövetség elnöke az aláíró munkaadói szervezetek képviseletében elmondta: meggyőződésük, hogy egy sikeres ország alapja a sikeresen működő gazdaság, és ebben mindenkinek megvan a maga feladata. Hangsúlyozta: a sikeres gazdaságfejlesztéshez a munkaadók a mögöttük álló szakértelmükkel kívánnak hozzájárulni. Kiemelte, hogy az ÁFEOSZ tagja a kisvállalkozói munkaadói szervezeteket, így az IPOSZ-t, OKISZ-t és KISOSZ-t is tömörítő KÉSZ szervezetnek, így velük egyeztetve kívánnak a fórum munkájában részt venni.

A VKF tagjai: Magyarország kormánya, a LIGA Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSzOSz), a Munkástanácsok Országos Szövetsége, az ÁFEOSZ-Coop Szövetség, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, valamint Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége.

Czomba Sándor úgy fogalmazott: ezek a szervezetek döntő többségében lefedik az érintett érdekképviseleteket. Már eddig is több konkrét ügyben, például a bérkompenzáció, a szakképzés, illetve a felnőttképzés ügyében is több egyeztetés történt ezekkel a szervekkel - mutatott rá az államtitkár.


A VKF legfőbb konzultációs fóruma a testületi ülés, melyre szükség szerint, de naptári félévenként legalább egy alkalommal kerül sor. Tagjai a miniszterelnök, a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, a szakszervezeti szervezetek létesítő okirata szerinti vezetője, a munkáltatói szervezetek létesítő okirata szerinti vezetője, valamint a Monitoring Bizottság vezetője. A Monitoring Bizottság a testületi ülés munkáját segíti állandó bizottságként.

A megállapodást a VKF létrehozásáról és ügyrendjének megállapításáról Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára, Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége alelnöke, Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-Coop Szövetség elnöke, Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke, Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke, Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke írták alá.

OVÉT VKF érdekegyeztetés


Letölthető dokumentumok:

VKF_megallapodas_es_ugyrend.doc

Képek: