Hogyan alakítsunk szakszervezetet? - 2014

Az egyesülési jog mindenkit megillető alapvető szabadságjog, amelynek alapján bárki létrehozhat másokkal szervezeteket vagy közösségeket, illetve csatlakozhat ilyenekhez, és részt vehet azok tevékenységében. A szervezetek létrehozásának részletes szabályait jelenleg több törvény is szabályozza, de ebben a kiadványban mindegyiket számba vettük, hogy megkönnyítsük az alapítást minden munkavállaló számára.  

Hogyan alakítsunk szakszervezetet? - 2014

A szakszervezetet elsődlegesen célja különbözteti meg az egyéb egyesületektől, az, hogy kifejezetten munkavállalói érdekek védelmére alakul. A szakszervezet bírósági nyilvántartásba vétellel jön létre, ezzel nyeri el jogi személyiségét, ettől kezdve lesz jogképes, azaz szerezhet jogokat, és vállalhat kötelezettségeket saját nevében.

Az egyesületek, így a szakszervezetek is úgy alakulnak, hogy legalább tíz alapító tag kimondja az egyesület megalakítását a szakszervezet alakuló ülésén, elfogadja az alapszabályát, és megválasztja ügyintéző és képviseleti szerveit. Feltétel még, hogy az egyesület Magyarországon rendelkezzen székhellyel.

Az alakuló ülés után a szervezet képviselőjének kérnie kell a szakszervezet bírósági nyilvántartásba vételét. A kérelmet formanyomtatványon kell benyújtani, ehhez csatolni kell még

  • az alakuló ülés jegyzőkönyvét,
  • jelenléti ívét,
  • a szakszervezet alapszabályát,
  • a tisztségviselők elfogadó nyilatkozatát,
  • valamint a székhelyhasználat jogcímét igazoló okirat másolatát.

A dokumentumokat célszerű előre elkészíteni, hogy az alakuló ülésen már csak kiegészíteni, korrigálni és aláírni kelljen.

Kiadványunkban összefoglaljuk lépésről-lépésre a teendőket, valamint iratmintákat is mellékelünk, hogy ezzel is elősegítsük a szakszervezetek alapítását. A még sikeresebb munka érdekében a LIGA Szakszervezetek tanácsadói minden megyében örömmel és ingyenesen segítenek minden érdeklődőnek a szakszervezet alapításban.

szakszervezet alakítás


Letölthető dokumentumok:

szakszervezet_alapitas_2014.pdf