Új bizottság a VKF-en

2023. május 4-én ülést tartott a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF), amely ülésen a résztvevők - a munkavállalói, munkáltatói és kormányzati oldal egyhangú támogatása mellett - döntöttek a VKF Eseti Bizottsága létrehozásáról.

Új bizottság a VKF-en

A VKF Eseti Bizottsága létrehozásának célja, hogy mint háromoldalú konzultatív, véleményező és javaslattevő testület, rendszeresen egyeztessen a foglalkoztatást érintő jogszabályi változásokról, a munkaerőpiaci programokról, a foglalkoztatást elősegítő támogatásokról. 

A Bizottság a foglalkoztatási szakterületet érintő stratégiai dokumentumok koncepciójáról, valamint az európai uniós tagságból fakadó kötelezettségek miatt véleményezésre bocsátandó dokumentumokról is véleményt mondhat. A Bizottság összehívását bármelyik fél kezdeményezheti.

"Az új fórum felállítása is bizonyítja, hogy a Kormány prioritásként kezeli a társadalmi párbeszéd erősítését, mely hozzájárul a foglalkoztatás növeléséhez, a munkaalapú társadalom megerősítéséhez" -  Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint ezzel tovább erősödik a társadalmi párbeszéd Magyarországon.  

A foglalkoztatáspolitikai intézkedések kidolgozásakor kiemelten fontos a szociális partnerek minél erőteljesebb bevonása, hiszen így a munkaerőpiac minden szegmense képviselteti magát a döntések meghozatalakor.

kormany.hu

(Fotó: Papp Szabolcs)