Nem született megállapodás a kötelező legkisebb bérekről a VKF mai ülésén sem, az egyeztetések folytatódnak

Az elhúzódó, többlépcsős tárgyalás-sorozat 2021. január 13-i ülésén - a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) keretei között – nem állapodtak meg a felek a minimálbér és a garantált bérminimum 2021. évre érvényes összegéről.

A munkáltatói oldal továbbra is fenntartotta 3%-os mértékű emelési ajánlatát azzal, hogy nem zárkózik el a megállapodás érdekében egy kompromisszumos 4%-os mértékű emeléstől sem.

A munkavállalói oldal jelezte, hogy szintén fenntartja korábbi 5%-os mértékű javaslatát, érdekelt azonban – a munkáltatói és kormányzati oldalhoz hasonlóan – a megállapodás létrejöttében. Ennek okán kiegészítve a korábban már eljuttatott járulékcsökkentésre vonatkozó indítványát, további áthidaló javaslatokat is tett. Így például javasolta, hogy a béren kívüli juttatások körében biztosítsa a kormányzat a SZÉP kártya „zsebeinek” átjárhatóságát, támogassa kedvezményes adózással a nyugdíj-és egészségpénztári megtakarításokat. Utóbbi esetben előre lépnénk a hosszú távú öngondoskodás és a preventív jellegű egészségmegőrzés területén is.

A munkavállalók képviselői hangot adtak annak is, hogy a kormányzat részéről intenzívebb és érdemi beavatkozást, véleményformálást várnak, mivel a fórum tripartit jellegű és a megállapodás is ennek megfelelően a három oldal által jegyzett. A tárgyalások a VKF-en a jövő héten folytatódnak, melyet megelőzően a korábban már rendszeressé váló kétoldalú munkáltatói-munkavállalói egyeztetésekre is sor kerülhet.

LL. M. dr. Mészáros Melinda elnök
LIGA Szakszervezetek