Tájékoztató a VKF június 22-i üléséről

A 2020. június 22-én – videókonferencia keretében – megtartott Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma ülésen elhangzottakról az alábbi tájékoztatást adjuk:

Tájékoztató a VKF június 22-i üléséről

A Kormányzati oldal részéről Bodó Sándor munkaerőpiacért felelős államtitkár az alábbi tájékoztatást adta :

Munkahelyvédelmi bértámogatásra 14 000 vállalkozás nyújtott be kérelmet, 175 000 álláshely megvédésére, amelyből már 155 000 munkavállaló kérelmét bírálták el. A napi átlagos igény 1000 - 1200 főre jelentkezik.
A foglalkoztatáspolitikai államtitkárság az elmúlt héten több cégnél is járt a konkrét tapasztalatok felmérésére.

A kutatás-fejlesztési bértámogatására mintegy 1000 cég pályázott, 16 000 munkavállalóra. Ezen a területen aki élni kívánt a támogatással, az meg is tette, nagy változásra már nem számítanak. Az érdeklődés napról-napra csökkenő tendenciát mutat. 2020. augusztus 31-ig lehet még pályázatot benyújtani.

A munkahelyteremtést-támogató program esetében 18 000 munkavállaló foglalkoztatására érkezett eddig pályázat, főként a mikro- és kisvállalkozások részéről, vállalkozásonként legfeljebb 2-3 munkavállaló felvételére. A munkahelyteremtés támogatására 80 mrd Ft áll rendelkezésre, eddig 21 mrd Ft-ra pályáztak.

Az elmúlt héten az új regisztrált álláskeresők száma 1600 fő, ugyanennyi kilépett a rendszerből (vagy újra munkába állt, vagy egyéb okból megszűnt az álláskeresési támogatása, pl. együttműködési kötelezettség megszegése, stb.) Nagy részük a versenyszférában talált állást, emelkedik a bejelentett üres álláshelyek száma is.
A regisztrált álláskeresők száma a március 12-i induló adathoz (281 000 fő) képest május 20-ra 363 000 főre emelkedett.

Az előző alkalommal felvetett kérdéseinkre adott válaszában államtitkár úr elmondta, hogy felkeresték a Continental cégcsoportot a munkahelyvédelmi támogatás igénybe vételére, azonban a makói telephely nem gondolkodik a támogatásban, a váci telephely pedig még nem adott választ.

A Posta működésének fenntarthatósága ügyében még egy hiányzó válaszra vár az államtitkárság.


A LIGA Szakszervezetek részéről felvetésre került:

A LIGA Szakszervezetek részéről a Continental cégcsoporttal kapcsolatos problémákat vetettük fel korábban, melynek megoldása érdekében az államtitkárság is igyekszik további lépéseket tenni.

Kértük továbbá, hogy a GINOP pályázati konstrukció keretében már megvalósult projektek (sok esetben már záró ellenőrzésen is átesett) esetében a jelentősen elmaradt kifizetések felgyorsítása érdekében a kormányzat tegyen lépéseket (sok tagszervezetünket érintő kérdés).

A munkavállalói oldal részéről a további témák, kérdések kerültek felvetésre:

- A költségvetési törvény-tervezet egyeztetése (2021) a VKF keretei között? (a jövő heti ülésen sor kerül rá).

- a 24 havi munkaidőkeret engedélyezése miért került a Békés megyei Kormányhivatalhoz? (a leterheltség figyelembe vételével került kijelölésre, a közigazgatás eddigi gyakorlatát is tekintve)

- a Posta ügyében miként tudunk aktívabban bekapcsolódni a működés fenntarthatóságához szükséges támogatás körében a kapcsolódó uniós normák alakításába, a magyar kormány által folytatott egyeztetési folyamatba? (hivatkozással a LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok közös levelére érkezett válaszra, ebben is az EU-i Bizottság elnökének ezirányú felkérésre)

A soron következő ülésre tervezetten 2020. június 29-én kerül sor.

Dr. Mészáros Melinda Buzásné Putz Erzsébet