Ki viseli a felelősséget a minimálbérről szóló megállapodás elmaradásáért?

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának 2018. december 19-ei ülésén megállapodás nélkül ért véget az a tárgyalássorozat, melyet a résztvevők a 2019-es minimálbér és garantált bérminimum emeléséről folytattak.

Ennek az a következménye, hogy a kormány egyedül dönt ezek 2019-es mértékéről. Az ülésen elhangzott kormányzati tájékoztatás szerint előreláthatóan karácsony után kerül kiadásra a konkrét összegeket tartalmazó kormányrendelet. A megállapodás elmaradásának másik következménye, hogy 2019-re nincs bérajánlás, mivel ez csak a felek egyetértésével jöhetett volna létre.

A LIGA Szakszervezetek a magyar szociális partnerség legnagyobb értékének tartja a minimálbérről szóló háromoldalú konzultációt és megállapodást. Ezt szem előtt tartva a tárgyalások során a LIGA végig a megegyezésre törekedett. Ennek érdekében több kompromisszumos javaslatot is megfogalmazott és még az utolsó pillanatban is hajlandó volt módosítani álláspontját a megállapodás reményében.

A LIGA pozitívan értékeli, hogy a tárgyalások során a munkáltatói partnerek is jelentős kompromisszum-készséget tanúsítottak. Érthetetlen viszont, hogy a kormány egyáltalán nem vett részt a tárgyalásokban és a két oldal határozott kérése ellenére sem segítette elő a megállapodás létrejöttét. Az elmúlt évtizedek minimálbérről szóló tárgyalásai során még soha nem fordult elő, hogy a kormány ennyire passzívan viselkedjen. Ennek a kormányzati magatartásnak egyenes következménye, hogy a kormány egyedül viseli azt a felelősséget, hogy 2019-ben hogyan alakul egymillió munkavállaló jövedelmi helyzete, és ez milyen megélhetést biztosít az érintett családoknak.

h.l.