Május végén lezárul a Közép-Magyarországi Jogpont+ projekt

Május 31-én lezárul a minden magyar állampolgárnak két éven át ingyenes jogsegélyt nyújtó európai uniós finanszírozású projekt. A közép-magyarországi régióban két év alatt több mint 14ezer ügyfél 16ezer ügyét orvosolták 28 helyszínen. A „JOGPONT+” - országos munkavállalói és munkáltatói jogsegélyszolgálatot hat országos munkavállalói és munkáltatói érdekképviseleti szövetség működtette két éven át. A partnerség tagjai a munkavállalók részéről a LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok, a munkáltatók részéről a KISOSZ, az OKISZ, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség és az IPOSZ.

Május végén lezárul a Közép-Magyarországi Jogpont+ projekt

A „JOGPONT+” projekt elsődleges célkitűzéseként szerepelt, hogy Magyarországon valamennyi állampolgár ingyenes, minőségi és elérhető jogi szolgáltatáshoz jusson, személyre szabott segítséget kapjon. A Közép-Magyarországi Jogpont+ keretében Budapesten tizenkét kerületben tizenhét helyszínen, Pest megyében tizenegy településen biztosítottuk a jogkereső munkavállalók és munkáltatók széleskörű, a főbb jogterületekre kiterjedő tanácsadását.

A projekt két éve alatt a tervezett 7.580 ügyfél helyett 14.705-en keresték fel személyesen vagy más módon a Jogpont+ programban ingyenesen jogi tanácsot adó jogászokat, akik a tervezett 9.350 ügy helyett végül 16.286 üggyel foglalkoztak.

A legtöbb esetben munkajogi és családjogi kérdéssel keresték fel az érdeklődők a Jogpont+ tanácsadóit, de jelentős - ezret meghaladó számban - kellett közigazgatási- vagy cégjogi problémával is foglalkozniuk. Viszonylag kis számban merült fel társadalombiztosítási- vagy adójogi kérdés.

Annak ellenére, hogy a projekt keretében online, telefonon, e-mailben és postai úton is lehetett kérdést feltenni, az esetek kétharmadában az ügyfelek személyesen keresték fel a jogászokat.

A Jogpont+ projekt további három éven keresztül - az úgynevezett fenntartási időszak alatt is - tovább működik majd, melynek részleteiről a továbbra is üzemelő www.jogpontplusz.hu honlapon lehet tájékozódni!

230-jppkmz3.jpgA projektzáró rendezvényen jelen volt Dr. Latorcai Csaba nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár is, aki előadásában a közel 170 millió forint európai uniós forrásból megvalósult „Közép-magyarországi Jogpont+” című projekt részleteiről szólva elmondta, hogy a 2012 júniusától 2014 májusáig megvalósult projekt céljait tekintve sikeresnek bizonyult, mivel a projekt kezdetén vállalt indikátorok minden esetben túlteljesültek: a vártnál több mint másfélszer fordultak a hálózat munkatársaihoz jogsegélyszolgálatért.

Dr. Latorcai Csaba előadásában kitért a 2014-2020-as időszakra vonatkozó pályázati lehetőségekre is. Bemutatta az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programot, amely közel 885 milliárd forint támogatási kerettel rendelkezik.


Letölthető dokumentumok:

jogpontplusz_KM_zr_sajtkzlemny_20140516.pdf

Képek: