Szakmai előadás-sorozat az új Polgári törvénykönyvről 2.

A LIGA Szakszervezetek a Közép-magyarországi régió Jogpont+ projektjének keretében 2x2 napos szakmai előadás-sorozatot szervezett Budapesten, a 2014. március 15. napján hatályba lépő új Polgári törvénykönyv szabályozási koncepciójának, rendelkezéseinek a megismertetése céljából.

Szakmai előadás-sorozat az új Polgári törvénykönyvről 2.

Az első napon Dr. Menyhárd Attila, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Kar Polgári Jogi Tanszékének egyetemi tanára tartott előadást „Dologi jog, a birtok és a birtokvédelem és a tulajdonjog általános szabályai, a közös tulajdon és társasház szabályai” címmel, majd ismertette a korlátolt dologi jogok és az ingatlan-nyilvántartás szabályozását.

Az ebédet követően, délután „A kötelmek közös és a szerződés általános szabályai és A szerződésszegés, a szerződés megszüntetése megállapodással és egyoldalú nyilatkozattal” témájú előadásokat hallgathatták meg a jelenlévők. A nap zárásaként szakmai konzultáció során tehették fel kérdéseiket a résztvevők az előadónak, amely további érdekes esetek és példák ismertetését tette lehetővé.

230-DSCN5206.jpg

Pénteken délelőtt Dr. Menyhárd Attila a tulajdonátruházó szerződések, a vállalkozási és a megbízási típusú szerződések valamint a használati típusú szerződések szabályait, valamint a forgalmazási és a jogbérleti (franchise) szerződésre, a hitel- és számlaszerződésekre, a biztosítéki szerződésekre, a biztosítási szerződésekre, a polgári jogi társasági szerződésekre vonatkozó szabályozást ismertette.

A délután folyamán dr. Sivó-Darás Orsolya, a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírója tartott két izgalmas előadást „Az új Ptk. hatályba lépése és az ezzel kapcsolatos legfontosabb változások, új szabályok és azok várható hatásainak ismertetése” és „Az új Mt. 2014. március 15. napjával hatályos szabályainak ismertetése” címekkel.

Az előadásokat ezúttal is szakmai konzultáció követte.

jogpont+ jogpontplusz PTK Polgári törvénykönyv bíróság