A LIGA Szakszervezetek munkája a kollektív szerződéskötések elősegítése érdekében

Ágazati tanácsadóink feladata a létező Ágazati Párbeszéd Bizottságok munkájának megismerése, az eddig elért eredmények feltárása, az ágazati kollektív szerződések tanulmányozása. A cél minél több ágazati kollektív szerződés megkötése.

A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája 2013 szeptemberében elindította „A munkáért!” című projektjét, mely 1,6 milliárd forint támogatással valósul meg az Új Széchenyi terv keretében.

A projekt konzorciumban valósul meg, a konzorcium vezetője a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA Szakszervezetek), a konzorciumi partnerek pedig a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ).

A projekt célja a szociális párbeszédben és konzultációban résztvevő szervezetek kapacitásának megerősítése és együttműködésének elősegítése. Ezáltal hatékonyan és felkészülten tudják képviselni a munkavállalók és munkáltatók érdekeit, valamint képesek lesznek eredményesen becsatornázni véleményüket, javaslataikat a munkaügyi és szakpolitika alkotásfolyamatába, illetve a döntéshozatalba.

A kollektív szerződés (KSZ) pillér feladata az ágazati és egyéb kollektív szerződések megkötésének támogatása, lefedettségük növelése, valamint a KSZ megfelelő alkalmazásának elősegítése. Ennek érdekében 26 főből álló országos érdekvédelmi tanácsadói hálózatot alakítottunk ki. Tanácsadóink segítségével a projekt eljut a jelenleg nem szervezett munkavállalókhoz, a kollektív szerződéssel nem rendelkező munkahelyeken dolgozó munkavállalók, munkáltatók széles köréhez egyaránt.

Megyei érdekvédelmi tanácsadóink fő tevékenysége a kollektív szerződések megkötésének támogatása és kiterjesztésük elősegítése. Szakembereink felkeresik a területükön működő kis- és középvállalkozásokat a helyi munkáltatók és munkavállalók megismerése érdekében. A KSZ-szel már rendelkező munkahelyeken tanácsokat adnak a meglévő szerződés modernizálására, a többi munkáltatót pedig megismertetik a kollektív szerződés előnyeivel, annak érdekében, hogy minél több helyen szülessen új KSZ.

Ágazati tanácsadóink feladata a létező Ágazati Párbeszéd Bizottságok munkájának megismerése, az eddig elért eredmények feltárása, az ágazati kollektív szerződések tanulmányozása. A cél minél több ágazati kollektív szerződés megkötése. Tanácsadóink a feldolgozott anyagok eredményei alapján széleskörű tanácsadást tudnak nyújtani azon ágazatok együttműködő szervezeteinek, amelyek nem rendelkeznek még ágazati kollektív szerződéssel. Ezenfelül a LIGA szakemberei összehangolt fejlesztő munkával megalkotják a kollektív szerződések közös alapját, amely mintegy sablonként szolgál minden konkrét szerződéshez.

A kollektív szerződések - azon túl, hogy a foglalkoztatás részletes szabályait lefektetik - segítenek abban, hogy a munkaerőpiacot uraló egyenlőtlenségek elsimuljanak. Elősegítik a rendezett munkaügyi kapcsolatokat, hozzájárulnak a munkabékéhez, lehetővé teszik a munkafeltételek rugalmas, az egyes munkáltatók szükségleteihez alkalmazkodó szabályozását, valamint tehermentesítik a jogalkotást.

Amennyiben Ön is szeretne egy kollektív szerződés hatálya alá tartozni, a képre kattintva adja meg elérhetőségeit, és munkatársunk felkeresi Önt!

300-kszkotes.png

kollektív szerződés ágazati kollektív szerződés KSZ ágazati KSZ A Munkáért