Pécsett dr. Berke Gyula is elmondta véleményét az új Mt-vel kapcsolatban

Pécsett a Hotel Millenium konferenciatermében köszöntötte a vendégeket Kelemen Melinda, a kutatási pillér vezetője. Ismertette a projekt tartalmát, benne részletesen az új Munka Törvénykönyve országos hatásvizsgálatának elképzeléseit. Kitért arra is, hogy hogyan szeretnék a kutatást végigvinni, mely területeket és milyen módszerekkel tervezik a vizsgálatokat.

Pécsett dr. Berke Gyula is elmondta véleményét az új Mt-vel kapcsolatban

A második előadó, dr. Kéri Ádám a LIGA Szakszervezetek jogász szakértője előadásában kitért a külföldi munkaerőpiac és az ott kialakult munkajogi törvények, szabályok helyzetére. Összehasonlító kimutatásokat mutatott be Magyarország és a környező országok munkaerőpiacáról.

Dr. Berke Gyula, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar tanszékvezetője első kézből számolt be az új Munka törvénykönyvének kialakulásáról, melynek aktív résztvevője, írója volt. Dr. Berke Gyula ezzel kapcsolatban a kollektív szerződések szükséges lényegi elemére hívta fel a figyelmet.

A második szekcióban Dr. Kiss Mihály, Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete korábbi elnöke beszélt az Atomerőműben kialakult helyzetről és arról, hogy milyen hatásai lettek az új Mt.-nek.
A munkaadók képviseletében ezen a rendezvényen is Bálint Adrienn - a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének munkaügyi és szociális területért felelős igazgatója - reagált az elhangzottakra.

Dr. Rendeki Ágnes, a Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elnöke statisztikát készített az eddigi és az új kialakult helyzetről. Drasztikus visszaesés tapasztalható a munkaügyi perek számában. Továbbra is a leghangsúlyosabb a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos ügy, ami itt érdekes, hogy a közfoglalkoztatásokkal kapcsolatos ügyszám emelkedett. Sajnos elég kaotikus állapotok alakultak ki, melyek csak most kezdtek letisztulni. A bírónő szerint fontos, hogy egységes gyakorlat alakuljon ki.

A következő szakmai fórumra november 20-án, Miskolcon kerül sor, ahol az előadók ismét különböző nézőponból próbálják megvilágítani az új Munka Törvénykönyvével kapcsolatos témát.