Összefoglaló a szegedi Szakmai Fórumról

November 7-én, szerdán került sor az új Munka Törvénykönyvének országos hatásvizsgálatára irányuló kutatási pillér harmadik szakmai fórumára. A kutatás a TÁMOP-2.5.3.C-13/1-2013-0001 ”A munkáért!” projekten belül valósul meg.
A fórumok céljairól a következő oldalon olvashatnak: Nyitó rendezvény Budapesten 

Összefoglaló a szegedi Szakmai Fórumról

Szegeden a Mátrix Hotel biztosította a helyszínt rendezvényünknek. Dr. Dancsóné dr. Soós Ilona „A munkáért!” projekt szakmai vezetője köszöntötte a megjelenteket és röviden ismertette a komplex projektet, kitérve a különböző területekre, a szakképzési tananyagra, a társadalmi párbeszéd fejlesztésére. Kelemen Melinda, a kutatási pillér vezetője részletesen bemutatta az új Munka Törvénykönyve országos hatásvizsgálatának elképzeléseit.
Dr. Kéri Ádám, jogi szakértő minden rendezvényen új és újabb információkat oszt meg a hallgatósággal a témához kapcsolódó külföldi konferenciákon elhangzottakról. Összehasonlította a magyarországi helyzetet a külföldön megvalósuló munkajogi törvényekkel.

Dr. Dabis Erzsébet, a SZTE ÁJK címzetes főiskolai docense, nyugdíjas bíró, az Európai Uniós munkajogi szabályozások normáiról és elveiről tartotta meg előadását. Kiemelte előadásában azt, hogy az Unió munkavállaló-védelmi irányelveket fogalmazott meg a tagállamok számára.

A második szekcióban két olyan előadás következett, amely az új Munka Törvénykönyvének alkalmazásából származó gyakorlati tapasztalatokat mutatta be a munkavállaló és a munkaadó szemszögéből. Elsőként Dancsa Attila, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének ügyvezető alelnöke, a munkavállalók szemszögéből számolt be az eddigi történésekről és hívta fel a figyelmet a különböző problémákra.
A második előadás során a munkaadók képviseletében Bálint Adrienn, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének munkaügyi és szociális területért felelős igazgatója válaszolt a szakszervezetek jogosultságainak megszorításával kapcsolatban felmerült kérdésekre is.

A rendezvényt dr. Sívó-Darás Orsolya, a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság munkaügyi bírója zárta le előadásával, melyben ismertette a bíróságoknál előforduló jelenlegi eseteket és az ezekkel kapcsolatban felmerülő problémákat.

A következő szakmai fórumra november 12-én, Debrecenben kerül sor, ahol az előadók ismét különböző szemszögekből próbálják megvilágítani az új Munka Törvénykönyvével kapcsolatos témát.