Szakmai fórumot tartott a LIGA az új Munka Törvénykönyv hatásvizsgálatával kapcsolatosan

Október 15-én, kedden megrendezésre került a TÁMOP-2.5.3.C-13/1-2013-0001 "A munkáért!" projekten belül, az új Munka Törvénykönyvének országos hatásvizsgálatára irányuló kutatási pillér első szakmai fóruma.
A projekt keretében megszervezendő fórumok célja, hogy lehetőséget teremtsen a kutatásban érintettek számára, hogy az új Munka törvénykönyvvel kapcsolatos elméleti nézőpontjaikat és gyakorlati tapasztalataikat kicseréljék.

Szakmai fórumot tartott a LIGA az új Munka Törvénykönyv hatásvizsgálatával kapcsolatosan

A rendezvény megnyitóján Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke köszöntötte a szociális partnereket, egyetemek jogi tanszékeinek képviselőit, a munkavállalói és munkaadói oldal döntéshozóinak képviselőit. Majd dr. Dancsóné dr. Soós Ilona „A munkáért" projekt szakmai vezetője foglalta össze a projekt célkitűzéseit és elvárt eredményeit.

Az első szakmai előadást az új Munka Törvénykönyvének országos hatásvizsgálatára irányuló kutatási pillér vezetője, Kelemen Melinda tartotta. A prezentációban részletesen ismertette a kutatással kapcsolatos terveket, feladatokat és elvárt eredményeket.

Dr. Kéri Ádám, jogi szakértő a korábbi Munka Törvénykönyvének változásait tekintette át, majd dr. Gyulavári Tamás, a PPKE-JÁK Munkajogi Tanszék tanszékvezetője az új Munkatörvénykönyvet vette górcső alá és világított rá az elvi és jogértelmezési problémákra.

A következő szekcióban az eddigi gyakorlati tapasztalatokra kaptunk rálátást két szemszögből, a munkavállalók részéről dr. Dancsa Attila, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének ügyvezető alelnöke, a munkaadók részéről Suhajda Attila, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnökségi tagja és a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség elnöke tartott előadást.

A rendezvény zárásaként a Kúria Közigazgatási és Munkaügyi Kollégiumától dr. Tánczos Rita bíró tartott előadást, előadásában az alsóbb bíróságok gyakorlatán keresztül mutatta be az új Munka Törvénykönyvével kapcsolatos bírói jogalkamazást.

A következő szakmai fórumra október 24-én, Veszprémben kerül sor, ahol a cél, további szakmai kérdések és problémák felvetése, megismerése.