Választók - megválasztottak 300:3 és még egy kicsi

„Ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez” azaz az általunk a Parlamentbe juttatott képviselők nem kíváncsiak a véleményünkre, inkább a sokunk véleménye szerint sokkal kényelmesebb, mindenféle egyeztetést nélkülöző, felülről kiosztott, de a népképviseleti elvet súlyosan sértő egyéni képviselői indítványok útját választják.

Választók - megválasztottak
300:3 és még egy kicsi

A jól besulykolt egyéni érdekek, amelyek financiális motivációval is párosulnak, elhozzák azt az éppen aktuális hatalom által hőn áhított frakciófegyelmet, ami számtalan esetben felülír mindent, - számtalan példát láthattunk rá - józan észt, jogszabályt, baráti- és családi kötelékeket is és a szavazáskor a hatalom elvárásai szerinti gomb, gondolkodás és érzelmek nélküli megnyomásához vezet. Ettől a pillanattól már egyáltalán nem fontos az, hogy ezzel kiket emel egekbe és kiket döngöl agyagba ezzel az egyszerű, mindenki által elsajátítható mozdulattal.

Gondoltunk egy nagyot itt a nyugati régióban, összefogtunk egymással (sajnos csak a Liga és az MSZOSZ, mert a többiek az utóbbi években valahova eltűntek) és a régió mindhárom megyéjében meghívtuk a minket mint választópolgárokat és egyben munkavállalókat képviselő országgyűlési képviselőket egy- egy élő konzultációra. Azt gondoltuk, hogy a velünk való levelezés mindenki előtt ismert korlátait, majd a személyes kontaktus és az élő szó feloldja.

Szerveztünk egy fórumot Győrben, Nagykanizsán és Szombathelyen. Győrben 13, Nagykanizsán 10, Szombathelyen 11 képviselőt hívtunk meg, jó előre részükre kiküldött meghívóban és még arra is ügyeltünk, hogy a rendezvény napján ne legyen parlamenti elfoglaltságuk. Nem is értem, miért nem vagyunk meglepődve a megjelent képviselők számán: Győr 13:0; Nagykanizsa 10:0; Szombathely 13:3; Munkavállalói oldalon ezzel szemben megjelent a három helyszínen 300 a saját jövőbeni sorsa iránt érdeklődő. (170,60,60)

Nem gondoltuk, hogy dakota közmondás életszerűvé válásának leszünk tanúi: „A problémák megoldásának legegyszerűbb módja, ha nem veszünk róluk tudomást"

A fórumok egyoldalúsága ellenére, jó hangulatban, rengeteg kérdés felvetésével, nem egyszer érzelmektől sem mentesen zajlottak. A megfogalmazott kérdéseket, aggodalmakat csokorba szedve minden helyszínről továbbítottuk a képviselőknek és várjuk válaszaikat.

A három helyszínen a 36 képviselő közül Győrben Molnár Csaba más elfoglaltságára hivatkozva levélben kimentette magát, Szombathelyen Bana Tibor, Ipkovich György, Nemény András képviselők megjelentek, a másik 32 képviselő szóra (levélre, e-mailra, telefonra) sem méltatott minket

Jó lett volna, ........ azonban kétségünk sincs afelől, hogy a törvénytervezetek végszavazásakor gondolkodás nélkül, mint frakciófegyelmezett képviselők megnyomják a politikai hatalomtól tőlük elvárt gombot. Aztán elérkezik a sajtótájékoztató, ahol győzelemittas mosollyal bejelentik a hosszas társadalmi párbeszédet követően, annak eredményeként a munkavállalói érdekeknek és a nemzet munkavállalóinak megmentését.