Összeül a KVKF

2019. április 26-án ülést tart a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fóruma (KVKF). Ezzel a szakszervezetek április 12-i, miniszterelnökhöz címzett levelükben foglaltak teljesülnek, ugyanis úgy tudjuk, hogy a kormány is részt vesz a tárgyalásokon.

Mint ismertes, 2018. február 12-én alakult meg, tizenhat szervezet (szakmai szövetségek, érdekképviseletek, minisztériumok) részvételével a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fóruma. A szervezet 2018-ban kizárólag kétoldalú egyeztetéseket tartott, plenáris ülésre nem került sor. Szakszervezeti részről többször is elhangzott azonban, hogy a 2017-ben létrejött hároméves bérmegállapodást követően a 2019. évre további kiegészítő bérfejlesztés szükséges a közszolgáltatások zavartalan ellátása - a fluktuáció és a szakemberhiány csökkentése, a szakképzett munkaerő megtartása és jövőbeni biztosítása, valamint a munkakörök közötti bérfeszültségek kezelése - érdekében.

A szakszervezetek április elején megküldött levele kedvező fogadtatásra talált, ugyanis 2019. április 26-án a kormány részvételével sor kerül a KVKF plenáris ülésére. Az ülés napirendi pontjai a követekzők lesznek:

  • A hároméves bérmegállapodás végrehajtásának értékelése
  • A 2019. évet érintő aktuális foglalkoztatási és jövedelmi kérdések megtárgyalása