A LIGA Szakszervezetek tüntetésre hív

A Munka Törvénykönyve tervezett módosításával kapcsolatos mai egyeztetések után a LIGA Szakszervezetek kéri tagszervezeteit, hogy készüljenek a december 8-i tüntetésre, és mozgósítsák tagjaikat, szimpatizánsaikat.

A LIGA Szakszervezetek tüntetésre hív

A Munka Törvénykönyve tervezett módosításával kapcsolatos mai egyeztetések során kiderült, hogy a kormány jelentős részben ragaszkodik az eredeti előterjesztéshez:

-a túlóra évi 400 órára történő emeléséhez, melyhez kollektív szerződés szükséges, és

- a 36 hónapos munkaidőkeret lehetővé tételéhez, melyhez szintén kollektív szerződés szükséges.

Elfogadásra került, hogy havonta 2 nap szabadnapot kell biztosítani az idényjellegű, a megszakítás nélküli és a többműszakban dolgozók részére.

A törvény lehetővé teszi, hogy kollektív szerződés kötésre jogosult szakszervezet hiányában a túlmunka mértékét illetve a 36 hónapos munkaidőkeretet üzemi tanács által kötött üzemi megállapodásban is lehet szabályozni.

A Liga Elnöksége által 2018. november 30-án elfogadott határozat szerint, amennyiben az egyeztetések nem vezetnek eredményre és a módosítások a szakszervezetek számára elfogadhatatlanok, a LIGA Szakszervezetek csatlakozik a Magyar Szakszervezeti Szövetség által 2018. december 8. napjára szervezett demonstrációhoz.

Ezúton kérünk Benneteket, hogy készüljetek a december 8-i tüntetésre és mozgósítsátok tagjaitokat. A részletekről folyamatosan tájékoztatunk Benneteket.

Üdvözlettel,

a Liga Szakszervezetek elnöke nevében

Árkovics István, gazdasági alelnök