Kutatás a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása ágazatban

A GINOP-5.3.4-16-2016-00013 azonosítószámú „Legfőbb érték az ember - munkavédelem a villamos berendezés gyártása ágazatban” című pályázat keretében - a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) megbízásából - a HR Trainer Kft. végez kutatást a „számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása” ágazatban.

A kutatás címe: A gyártósori és szalag mellett végzett munkák egészségügyi és pszichés károsító hatásainak vizsgálata, különös tekintettel a megelőzés lehetőségeire.

A HR Trainer Kft. küldetése a humán erőforrás fejlesztése. „Hisszük, hogy az emberek, bár a cégek legfontosabb erőforrásai, mégsem tekinthetünk rájuk csupán erőforrásként. Egy szervezet fejlettségének alapvető mércéje, hogy hogyan bánik a munkatársaival. Érzelmi lényekként teljesítményünket nagymértékben befolyásolhatja a közérzetünk, így a vállalati teljesítmény egyenes arányban áll a munkavállalói jólléttel.”

A HR Trainer Kft. az elmúlt években számos kutatást és felmérést végzett, amelyek a munkafolyamatok optimalizálására valamint a munkavállalói elégedettségre irányultak.

A Kutatás szakmai vezetője Dr. Toldy Anna (Ph.D). Felsőfokú végzettségű munkavédelmi szakember, vállalati egészségfejlesztési szakértő, aki közel tíz éve foglalkozik a munkahelyekkel. A munkavégző képességet befolyásoló, egészséget érintő tényezők vizsgálata, feltárása és kezelése a fő szakterülete. Munkavédelem, munkahelyi egészségmegőrzés és egészségvédelem területén számos kutatási, egyéni és szervezeti szintű fejlesztési projektben vett részt, tartott szakmai előadást és publikált.
A kutatás célja, hogy feltérképezze a „számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása” ágazatban a jelenlegi munkakörülményeket, a szalag mellett végzett munka sajátosságaiból adódó kockázatokat, és összegyűjtse az iparágban alkalmazott legjobb megelőzési gyakorlatokat.

A kutatás adatgyűjtéssel kezdődött. 25 céget kerestünk fel, ahol egyrészt megfigyeléssel, másrészt kérdőíves interjúkon szereztünk információt mind a munkáltatói mind a munkavállalói oldalról - 100 fő dolgozó bevonásával. Sajnos elmondható, hogy a munkáltatók együttműködési hajlandósága alacsony, így külön köszönet azoknak a cégeknek, akik fogadták kérdezőbiztosainkat, és lehetőséget adtak munkatársaik felmérésére is!

A következő feladata az adatok kiértékelése. A kutatás eredményeként valós képet kaphatunk a jelen állapotról az érintett ágazatban, amiről ma elkülönített statisztikák nem állnak rendelkezésre. Összegyűjtjük és kielemezzük kockázatokat és a megelőzést elősegítő jó gyakorlatokat. Konkrét javaslatokat teszünk a munkabiztonság javítását célzó intézkedésekre. Mindezt olyan praktikusan összeszedett formában, amely megosztásra kerül a munkáltatói és a munkavállalói oldallal is. Az eredményeket írásos formában publikáljuk.

Az idősebb dolgozókat az egészségromlás korlátozza a munkavégzésben, míg a fiatalabbak épp az egészséget károsító munkakörülmények - a monotonitás, az egyoldalú fizikai megterhelés - miatt nem szívesen választják a gyártósori munkákat.
A kutatás amellett, hogy összegyűjti a megelőzés területén a legjobb vállalati gyakorlatokat, a munkakörülmények feltérképezésével megalapozza a fejlesztési lehetőségeket, ami iparági szinten alkalmazhatóvá válik.