Kiadványok a járványhelyzetben

A LIGA Szakszervezetek a JOGpontok projekt keretében tervezett kiadványai közül novemberben három érkezett meg a nyomdából. Ezek "A munkaidő, különös tekintettel a munkaidőkeretben történő munkavégzésre", "A járványhelyzet munkajogi és társadalombiztosítási jogi kérdései – különös tekintettel a hatósági karanténra" és az "Adatkezelés a munkajogban" című kiadvány. 

Kiadványok a járványhelyzetben

JOGpontok projektek keretében megjelent kiadványok célja a munkavállalók, munkáltatók, munkáltatói érdekképviseletek, munkavállalói érdekképviseletek, valamint üzemi tanácsok tájékoztatása a munka világát érintő kérdésekben, a foglalkoztatással kapcsolatos jogi tennivalóik területén.

A Dél-Alföldi JOGpontok projekt keretében az „Adatkezelés a munkajogban” című kiadvány készült el.  „A személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 2016/679. számú Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 2018. május 25. napján történő alkalmazhatóvá válásával jelentősen átszabta mind a munkavállalók, mind pedig a munkáltatók életét” - írja a szerző, dr. Kéri Ádám. Az Adatkezelés a munkajogban című kiadvány az adatkezeléssel kapcsolatos szabályokat, kötelezettségeket, jogokat ismerteti.

Az Észak-Magyarországi JOGpontok projekt keretében elkészült „A munkaidő, különös tekintettel a munkaidőkeretben történő munkavégzésre” című kiadvány azt a kérdéskört járja körül, hogy hol húzódik a munkaidő határa, hogyan fejeződhet ki munkaidő-beosztás formájában a munkajog szociális oldala, valamint hogyan növelheti versenyképességét a munkáltató a munkaerő-igényhez igazított foglalkoztatással. A dr. Honti Bettina által jegyzett kiadvány a szabályozás áttekintése során kiemelt figyelmet fordít a munkaidőkeret formájában megvalósuló munkaidő szervezési szempontokra is.

A Nyugat-Dunántúli JOGpontok projekt keretében, „A járványhelyzet munkajogi és társadalombiztosítási jogi kérdései – különös tekintettel a hatósági karanténra” című kiadvány jelent meg. Dr. Békési Gábor így ír: „A 2020. évben megjelent koronavírus (COVID-19) következtében számos olyan munkajogot érintő változás következett be, ami sok esetben alapjaiban megváltoztathatta a felek között – akár már járványhelyzet előtt – létrejött munkaviszony tartalmát.” A kiadványban áttekintésre kerülnek azok a munkajogot és a társadalombiztosítási jogot érintő kérdések, melyek a járványhelyzet következtében gyakran felmerülnek.

H.T.

A kiadványok pdf formátumban letölthetők.