Eleged van a bankodból? Válts!

A bankváltás ma már csak egy A4-es lap kitöltésével jár, és valójában megéri rászánni magunkat, hiszen még ha havi szinten kis összeget spórolunk is meg, éves szinten már tízezres különbségekről beszélhetünk egyes folyószámlacsomagok között. Ezt felismerve a LIGA Szakszervezetek 0 Ft-os bankszámla csomagot tett elérhetővé tagjai számára, a Raiffeisen közreműködésével.

Eleged van a bankodból? Válts!

A bankváltás sokkal komplexebb döntés, mint a számlacsomagok díjainak összehasonlítása. A bank által nyújtott szolgáltatások minősége épp ugyanolyan fontos lehet a döntésnél; sőt a bankszámlához kapcsolódó költségek mellett a megtakarítási lehetőségeket is figyelembe kell venni azoknak, akiknek nagyobb összeg van a hitelintézetnél. Hitelfelvétel előtt meg épp ezeknek a termékeknek a kondíciói a legfontosabbak.

Nehéz például egy lakáshitellel együtt bankot váltani, hiszen még ha lehet is más bankszámláról fizetni a tartozást, a bankok általában kedvezményt nyújtanak a törlesztőrészletből, ha a fizetésünk egy ott vezetett számlára érkezik, vagy aktívan használjuk a szolgáltatásaikat. Fontos tudni, hogy sok esetben ezzel együtt is megéri új bankszámlát nyitni, és a lakáshitel szerződés miatt csak annak törlesztésére fenntartani a régit.

A teljes folyamat költségmentes, egyik bank sem számolhat fel semmilyen díjat ezért.

Akkor éri meg tehát bankszámlát váltani, ha a bankszámlához kapcsolódó költségeink nagyban csökkennek, a megtakarításaink hozamán se veszítünk ennél többet. Az is fontos szempont, hogy ha hitelünk van, a váltás miatt a törlesztőrészlet ne emelkedjen. Persze nem feltétlenül kell mindegyik szempontot figyelembe vennünk, ha bankot keresünk. Általában a kisebb vagy online bankok kínálnak ingyenes számlavezetést és magas kamatokat. Esetünkben a Raiffeisen Bank azért biztosít sokkal kedvezőbb feltételeket Neked, mert a LIGA Szakszervezetek tagjainak százezres táborába tartozol.

Így válthatsz bankot

  • A Bankszövetség ajánlására a hitelintézetek kidolgoztak egy egyszerűsített folyamatot, amivel könnyen, kényelmesen és gyorsan válthatunk bankszámlát.
  • A költségek összehasonlítása, új számlacsomag kiválasztása
  • Új bankszámla megnyitása.
  • Az új banknál kérvényezni a bankváltás elindítását, melyet a „Bankváltás kezdeményezése” nyomtatvány kitöltésével tehet meg.
  • Ezzel az új bankszámlára átkerül minden beszedési megbízás és rendszeres utalás, nagyban megkönnyítve az egész folyamatot. Az új bank értesíti a régit a váltásról 5 munkanapon belül, és innentől számítva maximum 3 héten belül a váltás meg is történik, ha kérjük, akkor ezzel a régi számla is lezárásra kerül és törlődik.

Fontos infók

Nem szűnik meg a bankszámla attól, hogy nem használjuk!

Ha két számlatulajdonos van, akkor a váltást mindkettőnek egyszerre kell kérelmezni. A leggyakoribb technikai hibák is ehhez vagy a tulajdonos azonosításához köthető.

A személyi adatok hibás megadása és az aláírások közötti eltérés is elutasítást eredményezhet. De több más banki technikai akadálya is lehet a váltásnak, például a még élő tartozás, negatív egyenleg vagy más bankkal szemben fennálló bankszámlához kapcsolódó szerződés.

A buktatók

Hitel esetén a már említett kamatkedvezményekre figyeljünk, de sok bank megköveteli a számlavezetést, ami ellehetetlenítheti a bankváltást. De még ekkor is érdemes lehet egy másodlagos számlát keresnünk, ahonnan olcsóbban tudunk utalásokat indítani vagy magasabb kamattal tudjuk lekötni a pénzünk.

Mi a teendő?

Keresd fel a LIGA Szakszervezetek régiós vagy megyei tanácsadóit, vagy egyszerűen menj be a hozzád legközelebbi Raiffeisen fiókba!

Számlanyitás, számlavezetés, csoportos beszedési megbízás, bankkártya, kártyás vásárlás 0 Ft! És minden más kedvezményes áron!

Az összefoglaló az index.hu cikke felhasználásával készült.