Sajtótájékoztató június 29-e előtt

Az elégséges szolgáltatás pontos meghatározásának hiányában elmarad a holnapra tervezett országos sztrájk, de a félpályás útlezárásokat megtartják. A szakszervezeti vezetők szerint minden eszközt fel kell használni a munkavállalók érdekében. Ha a július 4-i tárgyalások nem hoznak eredményt, még nagyobb erőkkel készülnek a folytatásra.

Sajtótájékoztató június 29-e előtt

Mint ismeretes, nem lehet törvényes keretek között megtartani a számos szakszervezet által támogatott június 29-i sztrájkot, mert nem minden területen sikerült megegyezni a kormánnyal az úgynevezett elégséges szolgáltatás mértékéről. A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) ennek ellenére megtarthatja a figyelmeztetőnek minősülő félpályás útlezárásokat. Az ország mintegy negyven pontján készülnek akadályozni a forgalmat, s az akció akár csütörtök reggelig is eltarthat.

A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége keddi sajtótájékoztatóján Gaskó István, a LIGA elnöke kijelentette: nem szabad tovább engedni, amit a kormány tesz a munkavállalókkal. Ezért a szakszervezetek követelik, hogy azonnal vonják be őket a Munka Törvénykönyvének átalakításáról szóló egyeztetésekbe, kezdődjön meg a teljes nyugdíjrendszer átalakítása és ne számolják fel a háromoldalú egyeztetési rendszert.

Gaskó kijelentette, hogy a világon szinte mindenütt - így az Európai Unióban, de még afrikai államokban is - a háromoldalú egyeztetést erősítik. Ez azt jelenti, hogy sehol sem akarják kihagyni a kormány és a munkáltatók megegyezéseiből a munkavállalói kontrollt. Gaskó szerint az ilyen kérdésekben még Afrikában is előttünk járnak. Szintén felháborítónak nevezte, hogy a kormány eltörölné a szakszervezeti tisztségviselőket a munkáltatókkal szemben megillető védelmet, amely lehetővé teszi a munkavállalók érdekképviseletének gyakorlását.

A LIGA elnöke ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy megszűnnek a parlamentben a hamis képviselői indítványok, amelyek segítségével a kormány érdemi vita nélkül igyekszik keresztülvinni a törvénymódosításokat.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke hozzátette, hogy eddig megértően és lojálisan figyelték a kormány gazdasági erőfeszítéseit, de nekik nem az a feladatuk, hogy a kormányt, hanem, hogy a munkavállalókat védjék. Kijelentette, minden eszközt fel kell használni a munkavállalói jogok csorbítása elleni küzdelemben. Gál Rezső, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke tárgyalássorozatot akar kezdeményezni a kormánnyal az elégséges szolgáltatások mibenlétéről.

Pongó Géza, az FRSZ főtitkára elmondta, hogy azért folyamodtak a félpályás útlezáráshoz, mert ők, mint rendvédelmi dolgozók nem sztrájkolhatnak. Ugyanakkor nem lesznek egyedül: több más szakszervezetet, illetve egyénileg érkező állampolgárokat is várnak az utakra. Pongó kijelentette, nem az embereknek szeretnének okozni, hanem figyelmeztetésnek szánják akciójukat a kormány felé.

Korábban a kormány delegációt jelölt ki a sztrájk előtti egyeztetésekre, de - mint Gaskó István kijelentette - a törvények ellenére a sztrájk tervezett időpontja utánra, július 4-re tűzte ki a tárgyalás időpontját. Ez a szakszervezeti vezetők egyöntetű véleménye szerint nem csak törvénytelen, hanem felelőtlen is volt. Azt sem tartják elfogadhatónak, hogy az elégséges szolgáltatás meghatározása körüli huzavona gyakorlatilag megvonja a sztrájkjogot a munkavállalóktól.

A holnapi útlezárások pontos listája letölthető innen!


Képek: