Autóbusz-Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége alakult

A Dél-dunántúli Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek (Kapos Volán Autóbusz-közlekedési Szakszervezet, ADU Baranya Megyei Független Szakszervezet, „DÁM” Autóbusz-közlekedési Szakszervezet) felismerve az összefogás szükségességét és jelentőségét, 2010. augusztus 27-én megalakították az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetségét.

A szakszervezetek, a Volán társaságokat  érintő Kormány elképzeléseit, terveit nem ismerik, de azok a lépések, amik ez idáig történtek úgy ítélik meg, hogy a közeljövőben jelentős átalakításokra kerülhet sor a társaságoknál.
A szövetség tagszervezetei - első lépésként - a régióban megerősítve az érdekvédelmet, akarják az esetleges átszervezések negatív hatásaitól megvédeni a tagjaikat, munkavállalókat.

A munkahelyek védelmét, a Kollektív Szerződések hatályban tartását, a foglalkoztatási szabályok - munkavállalók számára kedvezőbb - módosítását, és egy elvi alapon működő egységes bérrendszer bevezetését  akarják elérni az összefogással, a szövetség létrehozásával.

Nem titkolt szándék a szövetség bővítése a Volán társaságoknál működő szakszervezetek csatlakozásával. A csatlakozás során alapvető elvárás, hogy a munkáltatóktól független és a szakszervezeti mozgalom reformja mellett elkötelezett szakszervezetekkel erősítsék közösségüket.

Jelmondatuk választása során is az összefogás erejét szeretnék szemléltetni: „Szövetségben, lépjünk együtt”

Jelenleg a három munkáltató - számításuk szerint - 2150 munkavállalója közül 923 taggal rendelkezve, 43%-os szervezettséget értek el, ami napról, napra nő. A szövetség programja megérinti  a munkavállalókat, mivel az  róluk szól és megvalósítása csak támogatásukkal lehet eredményes.

Országos szinten, ezzel az összefogással elérték a régióban a legerősebb és legjobban szervezett érdekvédelmi képviseletet, akik a LIGA Szakszervezetekhez tartoznak.

Az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége a megszerzett tagság és a munkavállalók bizalmát hosszú távon megtartva, ha kell demonstratívan is helyt állva kívánja  képviselni tagjait.