Felépítettük a munkavállalói terhek piramisát! - Május 1.

A LIGA Szakszervezetek idén május elsején nem szervezett demonstrációt, sztrájkot, tüntetést, de a Városligetben sem ült le a volt vagy leendő kormány prominenseivel "sörvirslizni". A munkavállalók helyzete semmit sem javult az elmúlt években. Sem megélhetésük, sem biztonságuk nem ad okot az ünneplésre.
2010. május 1-jén, 11 órakor ezért a LIGA Szakszervezetek felépítették "a munkavállalói terhek piramisát" Budapesten, a Kossuth téren.

Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke a sajtó munkatársainak elmondta, a foglalkoztatás gyors növelése érdekében az új kormánynak a magyar erőforrásokra épülő gazdaságpolitikát kell folytatnia, ennek kell lennie a következő időszak legfontosabb célkitűzésének.
Gaskó István hangsúlyozta, a LIGA Szakszervezetek azt is várja az új kormánytól, hogy a társadalmi párbeszéd a jövőben ne formális legyen, hanem a munka világára tartozó kérdéseket érdemben tárgyalják meg a szociális partnerekkel.

Május elseje mindig a munkavállalók akciónapja volt, most ugyanakkor kevésbé van ok az ünneplésre, mivel az elmúlt négy év nagyon súlyos megpróbáltatást jelentett a munkavállalók számára, akik egy sor jogot és jövedelmet elvesztettek a köz- és a versenyszférában egyaránt. A LIGA Szakszervezetek a választások előtt tizenhárom pontban foglalta össze elvárásait az új kormánnyal szemben. Ezek közül Gaskó István kiemelte: legfontosabbnak a válságból való kilábalást tartja, mivel a munkavállalók helyzetét nagyban megkeseríti, hogy az elmúlt 16 évben nem volt ilyen magas a munkanélküliségi ráta Magyarországon, mint most.

Az elmúlt négy évben a közszférában a reálkeresetek a 2002-es szintre estek vissza, a versenyszférában pedig rengeteg munkahely szűnt meg az utóbbi években. A LIGA szerint új alapokra kell helyezni a közoktatást, az egészségügyet, a nyugdíjellátást.

Az akcióban többek között részt vettek a LIGA Szakszervezetekhez tartozó egészségügyisek, pedagógusok, kereskedelmi dolgozók, rendőrök, villamosenergia-ipari és vegyipari munkavállalók, vasutasok, légiközlekedési dolgozók, BKV-sok, Tungsramosok, postások.