December 3. - Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napja

1992-ben az ENSZ december 3-át a Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napjává (International Day of Persons with Disabilities) nyilvánította, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a sérült emberekre, a fogyatékosok mindennapi gondjaira, ösztönözve az egészségeseket arra, hogy beteg embertársaikat egyenrangú félként kezeljék. Fontos, hogy ez a szemlélet ne csak abban nyilvánuljon meg, hogy eljutunk az akadálymentes környezet kialakításának gondolatához, hanem testet kell hogy öltsön a mindennapi viselkedésben, az odafigyelésben.

Az emberi méltóság az alapja annak a tiszteletnek, melyet a sérült emberek iránt az egészségeseknek érezniük kell, ám fontos, hogy a betegekhez való megfelelő hozzáállás tudatos legyen, s a tolerancia valamint a szolidaritás érzése tevőlegessé váljon a hétköznapokban a segítségnyújtás megvalósulásával. Mindez lehetséges, de ehhez mindenkinek személyesen kell jobban oda figyelnie sérült társaira az utcán, az étteremben, az iskolában, vagy a közhivatalokban - ez lehet az első lépés az integráció tényleges megvalósulása felé.

A világnap aktualitása alkalmából, „Egyenlőség-jelek” című sorozatunk egy darabjaként újabb interjú kerül fel honlapunkra december 3-án. Ezúttal Kisari Károllyal, a Down Egyesület elnökével beszélgettünk a fogyatékosok esélyegyenlőségének jelenlegi helyzetéről, s kaptunk képet a sérült emberek problémáiról és reményeiről.