Egy új remény

A LIGA Szakszervezetek örömmel látja, hogy a válság kezeléséhez legfontosabb eszköz - egy politikai és társadalmi konszenzus - kialakulóban van. Igaz, csak egy apró elemében, de ez önmagában komoly előrelépés lehetne Magyarország számára.

Ma ott tartunk, hogy mind a legnagyobb ellenzéki párt, mind a kormány egyetért abban, hogy a válságkezelés egyik jó eszköze lehetne a lakossági devizahitelek forintra váltása. Ezt a javaslatot társadalmi oldalról a LIGA Szakszervezetek is jó irányba mutatónak tartja, mert így egyszerre lehetne könnyíteni a hiteleiket fizetni már alig tudó emberek gondjain, a bankok kockázatán, hogy a megszaporodott vissza nem fizetések miatt maguk is fizetésképtelenné válnak, valamint azzal, hogy az MNB így csökkenthetné az irányadó kamatot, lassan beindítható volna a kis és középvállalatok számára fontos forgótőke hitelezés, azaz a gazdaság élénkülése, a munkahelyek megőrzése.
A lakossági devizahitelek átváltása azonnal ugyan nem könnyítene összegszerűen a hiteltörlesztésen, de az árfolyam ingadozásból adódó bizonytalanság megszűnne.
Ezért a LIGA Szakszervezetek szorgalmazza, hogy a Kormány, a szociális partnerek és az ellenzéki erők közösen hozzák meg a szükséges döntéseket, és kezdjék meg végre a válság valós kezelését.


A LIGA Szakszervezetek üdvözli továbbá a Kormány javaslatai között a magán csőd intézményének megjelenését, amit az Országos Érdekegyeztető Tanács három héttel ezelőtti ülésén javasolt bevezetni. A LIGA fontosnak tartja azon állampolgárok védelmét, akiket a válság a legsúlyosabban érintett, és felszólítja a Kormányt, hogy a törvény életbe léptetését ne halassza el, hanem a lehető leghamarabbi időponttól legyen elérhető ez az intézmény a bajba jutottak számára.