Erősödik a szakszervezeti mozgalom, nő a szolidaritás

A 2008. december 4-i Népszabadságban megjelent Erősödik a szakszervezetek megosztottsága című cikkben több rosszindulatú, ráadásul téves információ jelent meg.

A november 29-i demonstrációval kapcsolatban fontos kiemelni, hogy nem a megosztottságot növelte, hanem épp összehozta a szakszervezeteket, hiszen több tucat szakszervezet, konföderációhoz való tartozástól függetlenül szervezte a demonstrációt és vett részt rajta. A versenyszféra munkavállalói pedig nemhogy feladták volna a harcot, de szolidaritásukat fejezték ki nem csak írásban vagy szóban, de jelentős létszámmal is a hideg és ónos eső ellenére.

A cikknek azt a megállapítását, miszerint a tüntetésen azért voltak sokan, mert sok a közalkalmazott, kétféleképen lehet értelmezni, de egyik sem helytálló. Az első, miszerint általában véve túl sok a munkavállaló a közszférában, helytelen meglátás, hiszen az állampolgárok épp ennek ellenkezőjét tapasztalják nap mint nap a szolgáltatások igénybevételekor. A másik, miszerint azért volt sok tüntető, mert 700.000 munkavállalóból lehetett „meríteni”, azért nélkülöz minden logikát, mert akkor bármilyen versenyszférás tüntetésen a szombatinál 3-4-szer nagyobb tömeg kellene, hogy legyen.

A szakszervezetek presztízséről kár találgatásokba bocsátkozni, hisz csak elő kell venni a Szonda Ipsos 2008. márciusi kutatási anyagát, amely kimutatja, hogy a szakszervezetek bizalmi indexe az elmúlt években nőtt, ráadásul magasabb, mint például az újságoké és az országgyűlésé.

A LIGA Szakszervezetek taglétszámának növekedésével kapcsolatos rosszindulatú felvetések pedig teljesen alaptalanok, hiszen nem a LIGA csábítja a különböző szakszervezeteket, hanem határozott és pártatlan fellépése teszi vonzóvá. Ez utóbbira ékes bizonyíték épp az FRDÉSZ jelenléte a szervezetben, hiszen az ő munkájukkal nem összeegyeztethető a pártok irányába való részrehajlás. Megjegyzendő az is, a cikkben foglaltakkal ellentétben az FRDÉSZ sosem volt az Autonóm Szakszervezeti Szövetség tagja.

A LIGA Szakszervezetek visszautasítja továbbá azt a vádat, miszerint kormányellenes és nyíltan jobboldali volna. A LIGA a mindenkori kormány egyes intézkedései ellen lép fel, amennyiben azok sértik a munkavállalók érdekeit és a tárgyalásos út nem vezet eredményre. Mindezt kereken 20 éve teszi, azaz nem pár éve tűnt fel, ahogy azt a cikk írója vélelmezi.


Letölthető dokumentumok:

szonda_ipsos_obh.doc