Demonstrációs Bizottságot alakítottak a fegyveresek és rendvédelmiek

A mintegy 40 ezer rendőrt, katonát, tűzoltót, vámost, börtönőrt, polgári védelmi és nemzetbiztonsági dolgozót tömörítő Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) Elnöksége megalakította Demonstrációs Bizottságát...

Miután egyértelművé vált, hogy a Kormány nem kívánja maradéktalanul betartani az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottsággal 2007. február 19-én megkötött megállapodást, Kónya Péter az FRDÉSZ elnöke, a mai napon Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel folytatott tárgyaláson bejelentette, hogy a fegyveres és rendvédelmi szféra munkavállalói nem fogadják el, hogy 2009-ben reálértéken csökkenjenek az illetményeik, ezért megalakították Demonstrációs Bizottságukat.
   A konvergencia program megszorító intézkedései a bérből és fizetésből élőket, ezen belül is leginkább a közszféra munkavállalóit sújtotta leginkább. Ez az elmúlt két évben azt eredményezte, hogy a fegyveres és rendvédelmi szféra munkavállalói jelentős reálbér csökkenést szenvedtek el. A Kormány tervezett intézkedései azt eredményezhetik, hogy a fegyveres és rendvédelmiek a 2003-as bérszínvonalra lennének visszaszorítva. Ez a rendkívüli teher nem tolerálható. A jelentős létszámhiánnyal és túlmunkával terhelt szféra működőképessége is veszélybe kerül.
   Az FRDÉSZ kész tudomásul venni, hogy a Kormánnyal megkötött szerződésben rögzített 2009-re vonatkozó reálbér növekedést, a válság helyzet miatt a Kormány nem tudja teljesíteni, ugyanakkor az FRDÉSZ minden törvényes eszközt igénybe vesz annak érdekében, hogy megakadályozza a szférában a reálbér csökkenést. Az FRDÉSZ vezetése és demonstrációs bizottsága ugyanakkor kész a tárgyalásokra a Kormánnyal.
   Az FRDÉSZ Elnöke a miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen jelezte, hogy a szolgálati nyugdíjas fegyveres és rendvédelmieknek a törvény szerinti nyugdíjkorhatára nem 62, hanem 57 év, ezért bármilyen korlátozást tervez a kormány a 13. havi nyugdíjak kifizetésében, ezt figyelembe kell vennie.


Budapest, 2008. október 30.
                                                            Az FRDÉSZ Elnöksége nevében:
                                                                                                       Kónya Péter elnök s.k.