Formálódik az Ifjúsági Tagozat

A LIGA Szakszervezetek székháza volt a helyszíne a szakszervezeti szövetség Ifjúsági Tagozata első találkozójának. A Várady Tibor által levezetett szeptember 13-i eseményen Gaskó István LIGA elnök kijelentette: a szakszervezeti szövetség keretet és forrást biztosít az új szervezetnek, a LIGA fiataljainak viszont fel kell vállalni a hazai ifjúsági korosztály ügyes-bajos problémáinak képviseletét. Elhangzott az is, hogy az Ifjúsági Tagozat képviselői valamennyi LIGA fórumon tanácskozási joggal lehetnek majd jelen...

A Humanista Mozgalom és a Védegylet munkatársaként megismert, a társadalombiztosítás privatizációja elleni harc során rengeteg feladatot vállalt Várady Tibor köszöntő szavai után Gaskó István mondott rövid bevezetőt. A LIGA elnöke - egyebek mellett - azt kérte, hogy a tagszervezetek fiataljainak fel kell vállalniuk a hazai ifjúság ügyes-bajos problémáinak képviseletét.

- Speciális problémái vannak az ifjúságnak, így a Tagozatnak érdemben kell segíteni a 35 éven aluli és a pályakezdő munkavállalókat. A flexibilis keret, amelyet a LIGA nyújt, feltehetően érdemben járul majd hozzá a jövőben önálló platformként, jogi személyként működő Tagozat eredményeihez - tette hozzá Gaskó István elnök.

Ezt követően a résztvevők megismerkedtek, bemutatkoztak egymásnak, megismertették az általuk képviselt szakszervezeteket (Vdszsz, Rába, Hosz, RVE, Padosz, Hűtőgépgyártók Független Szakszervezete, Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete, stb.), az ifjúság helyzetéről és helyi szervezettségéről, a jelenleg fennálló munkahelyi konfliktusokról folytattak véleménycserét.

Ezt követően az ifjúsági tagozat létrehozásának lehetőségeiről, módjáról, feltételeiről tárgyaltak. A tagszervezetek delegált tagjai - az ifjúsági ügyekkel foglalkozó, kapcsolattartó személyek - a szervezetek ötleteit, javaslatait Várady Tibor vezetésével tárgyalták át. Szó esett egyebek mellett a LIGA által képviselt tagszervezetek szakszervezet-politikáról, a közszférás és versenyszférés tapasztalatokról, valamint a tagozat arculatáról és a kibontakozó kommunikációról is.

Falussy Sándor, a LIGA nyugat-magyarországi régióvezetője mellett Pach Dániel, az RVE közép-magyarországi régióelnöke és Szabó Imre fiatal aktivista is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy össze kell hangolni az egyes tagszervezetek lehetőségeit, és együttes tevékenységgel (tagszervezés, felkészítés-oktatás) ütőképes és aktív utánpótlást kell képezni.

Az Ifjúsági Tagozat számára saját rovat nyílik hamarosan weblapunkon - a szerk.

A mostani, első megbeszélés végén a résztvevők úgy döntöttek, hogy a LIGA szakszervezet-politikájával azonosulni tudó, a konföderáció tagszervezetei közé mindezidáig még nem tartozó ifjak megalakítják a Fiatalok Érdekvédelmi Szervezetét (FÉSZ), amely bázisa lesz a még idén megalakuló LIGA Ifjúsági Tagozatnak. A találkozón a résztvevők megkapták a Várady Tibor és Szabó Imre által, az Ifjúsági Tagozat részére készített szempontrendszereket, ötleteket és terveket. Ebből kirajzolódik, hogy a 35 éven aluli munkavállalók érdekvédelmi szervezete releváns, harcos és modern szakszervezetként akar vonzó lenni a LIGA Szakszervezetekhez közel álló fiatalok számára.


Kép és szöveg: Szita Róbert