Az AB elnöke a népszavazás intézménye ellen

Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság frissen kinevezett elnöke megdöbbentő nyilatkozatot tett július negyedikén. Azt a véleményét, hogy a népszavazás intézményét nem támogatja, de legjobb esetben is csak sokkal szigorúbb feltételek mellett, és csak bizonyos körök számára engedélyezné, többször is megismételte azóta.

A LIGA Szakszervzetek megdöbbentőnek és teljességgel elfogadhatatlannak tartja, hogy a jogállamiság
védelmezője másodlagosnak, figyelmen kívül hagyhatónak tartja a nép akaratát, minden demokratikus rendszer alapját. Azt az eszközt, amely egyedül képes garantálni az állampolgároknak, hogy egyetlen politikai erő sem önkényeskedhet, hozhat végérvényes döntéseket a fejük felett.

Különösen elfogadhatatlan ez a felvetés most, amikor a húsz éve az önrendelkezés útjára lépett Magyarország szakszervezetei és civil szervezetei történelmi tettet hajtottak végre azzal, hogy önálló, pártfüggetlen kezdeményezésként, összefogva elérték, hogy a kormány alkotmányos és törvényes keretek között visszavonjon egy olyan törvényt, amelyet gyakorlatilag egyetlen ember sem támogatott az országban.

A LIGA Szakszervezetek a TB mentő népszavazási kezdeményezése során - a civil szervezetek összefogásával - az előírt idő harmada alatt összegyűjtötte az előírt minimális aláírások két és félszeresét. Aki ilyen erős civil kezdeményezések láttán is úgy gondolja, hogy a népszavazás intézménye helytelen, az nem érdemes arra, hogy az Alkotmányos jogok legfőbb őre legyen.

Annál inkább is érthetetlen Paczolay véleménye, hogy nem elsősorban magyarországi tendenciáról van szó, hanem egyre inkább nemzetköziről, lásd példának Svájcot.
Mindezen okokra hivatkozva a LIGA Szakszervezetek kéri az Alkotmánybíróság elnökét, hogy a jövőben tartózkodjon a hasonló megjegyzésektől.