Tanfolyamok az Észak-alföldi régióban

A LIGA Tanácsi határozatnak megfelelően a LIGA Szakszervezetek oktatási osztálya regionális tanfolyamsorozatot rendez a sztrájk témakörében.

Az első, két napos tanfolyamra az Észak-alföldi régióban működő szervezeteink részére Nyíregyházán, 2008. szeptember 4-én és 5-én kerül sor. (Szolnok-Szabolcs-Hajdú-Bihar megye) Kérjük, hogy erre a tanfolyamra a jelentkezési lapokat augusztus 25-ig küldjétek meg a LIGA-irodába! A tanfolyamokra kb. 25 főt várunk (kizárólag az adott régióból), a tanfolyam pontos helyszínéről, a részletes programról augusztus hónapban értesítjük a jelentkezőket.

Továbbá felhívjuk a figyelmeteket, hogy a LIGA Szakszervezetek 64 órás középfokú tanfolyamára még van szabad hely, így bátran jelentkezhettek! Mint tudjátok, a tanfolyam szeptember elsején indul.



Sztrájktanfolyam
Program-tervezet

CSÜTÖRTÖK
Délelőtt 10 órától

1. Bemutatkozás. A résztvevők sztrájktapasztlatai.

2. Bevezetés - Sztrájk a médiában - gyakorlat

3. Felkészülés a sztrájkokra.

Délután

4. A sztrájktörvény, és a sztrájkokról szóló bírósági határozatok. A sztrájk meghirdetése előtti nyomásgyakorlási eszközök használata (munkaügyi konfliktus kialakulása, konfliktus bejelentése, kifogás (vétó) bejelentése. Elméleti oktatás.

5. Gyakorlat. A részvevők sztrájk előtti intézkedési terveket állítanak össze. (sztrájkszabályzat, intézkedések a sajtóval való kapcsolattartásról, sztrájkőrség felállításáról)

6. Gyakorlat második rész. A sztrájk megindítása

7. Gyakorlat harmadik rész A munkáltató sztrájk elleni akciói.  

 

PÉNTEK
Délelőtt

8. Gyakorlat: Az előző napi gyakorlatról beszámolók és értékelés.

9. Előadás a sztrájkok típusairól, megtörtént sztrájkesetek tanulságairól.

Délután

10. Előadás egyéb nyomásgyakorló eszközökről. (a demonstráció bejelentésének formai kérdései; szervezési tanácsok; szolidaritási üzenetek; sajtólevelezés).

11. A tanfolyam zárása, a résztvevők értékelése