Pert vesztett a Suzuki

Első fokon pert vesztett a Suzuki, a bíróság kötelezte céget, hogy az elbocsátott szakszervezeti vezetőt helyezze vissza állásába. A LIGA elnöke a szakszervezeti mozgalom számára bátorítónak nevezte az ítéletet.

Pert vesztett a Suzuki

A Tatabányai Munkaügyi Bíróság jogellenesnek ítélte a Suzuki rendkívüli felmondását, mivel a Suzuki rendkívüli felmondást alátámasztó indokai nem voltak olyan jelentősek, hogy azért a szakszervezeti elnök Párma Zsoltot rendkívüli felmondással büntessék. Az eset előzménye, hogy 2006. február 9-én bocsátották el az Esztergomi Gépjárműgyártók Független Szakszervezetének elnökét, mivel alkoholt találtak az öltözőszekrényében, ám ezt a szakszervezeti vezető, mivel szekrényét előzetesen feltörték, provokációnak nevezte az MTV Este című műsorában.

Az egy éve húzódó per kérdése volt, hogy Párma provokációra utaló kifejezése egyértelműen a céget vádolta-e, vagy azt a személyt, aki a provokációt elkövette. Kánai Pál bíró ezzel szemben az indoklásban arra tért ki, hogy a munkavállalóval szemben a fokozatosság betartása nélkül, azonnal a legsúlyosabb szankciót alkalmazták. Továbbá utalt rá, hogy a Suzuki, a munkaügyi gyakorlatát kritizáló, Párma Zsolttal együtt nyilatkozó szakszervezeti tisztségviselői egyike ellen semmilyen retorziót nem alkalmazott, míg a másik kollégának is csupán figyelmeztetést nyújtott át. Így Párma Zsolt rendkívüli felmondása sérti az egyenlő elbánás elvét is.

Érdekesség, hogy a felmondás indokai között szereplő tényt, miszerint a cég nem volt hajlandó Pármát szakszervezeti tisztségviselőnek tekinteni, és - miután hiába kérte a LIGA Vas és Fémipari Szövetségét, hogy váltsák le - döntött a felmondás mellett („mely miatt jelen intézkedés mellett döntöttünk” - írja a Suzuki a rendkívüli felmondásban), a bíróság nem igazán vette figyelembe.

Időközben nyilvánosságra került az a tény, hogy az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőség már több alkalommal a törvényi maximális büntetést szabott ki a cégre a munkaviszonnyal összefüggő sorozatos szabálytalanságokért. Szintúgy kiviláglott az elmúlt időszakban, hogy a nagy hazai autógyártó cég nem szakszervezetbarát; végső soron ezért kellett annak idején a szakszervezetnek egy bérelt buszban megalakulnia.

Kérdés az, hogy mennyire változik a Suzuki szakszervezetekkel szembeni viszonyulása, elfogadja-e az ítéletet, vagy továbbra is példát kíván statuálni; például kifizeti-e Párma Zsolt elmaradt, mintegy 2,6 milliós bérét, és visszaveszi-e a tisztségviselőt.

A tárgyaláson jelenlévő Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke szakszervezeti sikernek értékelte az ítéletet, amely a remények szerint a munkavállalókat arra ösztönzi, hogy felvállalják az érdekeiket, és csatlakoznak a szakszervezetekhez.