Fehérneműikkel védik munkájukat francia munkások

Lenge naptárral próbálják megvédeni munkahelyeiket a dél-franciaországi Vigan textilüzemének szakszervezeti aktivistái. A naptár bevételéből vonatjegyet vennének Párizsig, ahol tiltakozni fognak az ellen, hogy a tulajdonos más országba viszi a termelést.

A háromszáz főt foglalkoztató Well gyár alkalmazottainak tizenkét képviselője saját gyáruk termékeibe, harisnyákba és alsőneműkbe bújtak a naptár kedvéért. A kiválasztottak között kilenc férfi és három nő volt.

A 2007-es kalendárium eladásából szerzett összeggel akarják finanszírozni annak a népes küldöttségnek az útját, amely Párizsban követel támogatást és tiltakozni fog az ellen, hogy a tulajdonosok más országba helyezzék át a termelést.

A karácsony előtt forgalomba hozott naptár ára öt euró és már 2500-at eladtak az elkészült háromezer példányból - mondta el az AFP-nek Gilbert Lleida, a Force Ouvriere szakszervezet küldöttje, aki zokniban és hálóingben látható a decemberi fotón. Négy szakszervezet aktivistái fogtak össze - illetve fotóztatták magukat neglizsében.

A francia textilipar foglalkoztatottainak száma 1995 és 2006 között hetvenezer fővel csökkent - mutatott rá a CFTC küldötte, Stéphane Charlin, aki harisnyatartós fotón látható a márciusi képen. A vigani Well üzem alkalmazottai elsősorban azt követelik, hogy a kormány nyújtson segítséget az üzem átállításához és az alkalmazottak átképzéséhez.