Fűnyíró elv, létszámcsökkentés a közszolgáltatások minőségének javításáért?

A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA Szakszervezetek) elnöksége a mai ülésén a következő nyilatkozatot fogalmazta meg.

A LIGA Szakszervezetek elnöksége megdöbbenve tapasztalta, hogy a létszámleépítés kizárólag pénzügyi megközelítése elsőbbséget élvez a közszolgáltató rendszerek hatékonyság-javításáról szóló javaslatokkal szemben.

Az elnökség értékelése szerint mindez elfogadhatatlan, mivel a pénzügyminiszter a köztisztviselők és a közalkalmazottak ötödének elbocsátásáról a szakpolitikák kialakítása, az azokról szóló javaslatoknak a társadalmi partnerekkel történő megtárgyalása nélkül nyilatkozik. Az általa vázolt tervezet foglalkoztatáspolitikai, és szolgáltatási szempontból is hátrányos.

A LIGA Szakszervezetek szerint a pusztán költségvetés egyensúlyát szem előtt tartó megközelítés a szolgáltatások minőségének javítása helyett a fűnyíró elv alkalmazásának előkészítését szolgálja, így félelmet, feszültséget gerjeszt a dolgozókban.

Elfogadhatatlan továbbá az is, hogy a 20 százalékos létszámcsökkentés következményeképpen az állam a túlterhelt dolgozókkal végeztetné el a közszolgálati feladatokat, mivel ez nyilvánvalóan a szolgáltatások minőségének azonnali romlásához és több tízezres munkanélküliség-növekedéshez vezet.

A koncepció elfogadtatásának egyetlen helyes útja, hogy a kormány megvizsgálja a közszolgáltatások esetleges változtatásának lehetőségét, és az egyeztetések nyomán kialakított feladatokhoz rendeli hozzá a szükséges dolgozói létszámot.

Budapest, 2006. május 30.

A LIGA Szakszervezetek elnöksége