Izzasztó a munka

Kitört a kánikula, de munkahelyeken, így a gyárakban és a szabad ég alatt is ugyanúgy dolgozni kell, mint normál körülmények között. Az alábbiakban a Népszava összeállítását közöljük, amelyben szakszervezeti vezetőket kérdezett arról, hogy a munkaadók hogyan tudnak jobban vigyázni az alkalmazottaikra.

Izzasztó a munka

Jelentős javulást tapasztalunk 2015-2016 óta a vonatkozó előírások és jogszabályok betartásában – mondta lapunknak László Zoltán, a Vasas Szakszervezet alelnöke a tartós hőségben végzett munkára vonatkozó szabályokkal kapcsolatban. Úgy vélte, hogy az elmúlt évtizedben végzett tudatos és sikeres kampányoknak is betudható a mára elért eredmény: a munkaadók a szélsőséges melegben végzett munka esetén is igyekeznek biztosítani a komfortot dolgozóiknak. Ráadásul nem a munkaadó, hanem a munkahelyi vezető a kulcsfigura az ügyben, mert helyben neki kell gondoskodnia a dolgozók pihentetéséről, védőitallal való ellátásáról, és olyan helyiségek biztosításáról, ahol alacsonyabb a hőmérséklet, mint munkavégzés közben – tette hozzá.

A munkahelyek nagy részén jelen vannak a dolgozók által választott munkavédelmi képviselők, így az ő feladatuk, hogy agy meleg esetén, de emellett általánosságban is figyeljenek az előírt munkakörülmények biztosítására – jelezte Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezet elnöke. Amennyiben a munkáltató súlyosan megsérti a munkaügyi szabályokat, akkor a munkavédelmi képviselő feladata, hogy hatósági ellenőrzés kezdeményezzen.

Foglalkoztatás-felügyelet ilyen esetben elrendelheti a vizsgálatot, ami súlyos esetben bírság kiszabásával zárulhat. A munkavédelmi szabályok betartását a szakszervezetek is figyelemmel kísérik – tette hozzá Mészáros Melinda.

Úgy tűnik az elmúlt évek tapasztalata alapján, hogy a munkaadók megtanultak együtt élni a hőségben végzett munkára vonatkozó szabályokkal – ismerte el a Liga elnöke is. Igaz, voltak olyan visszajelzések, hogy nem megfelelő védőitalt, vagy pihenőhelyiséget biztosítottak a cégek a dolgozóiknak. Egyértelmű, hogy a tartós kánikulában azok a foglalkoztattak vannak a legnehezebb helyzetben, akik a szabad ég alatt végeznek kemény fizikai munkát. Így az építőiparban, az útépítéseken és a mezőgazdaságban dolgozók, de ide tartoznak a közútkezelésben dolgozók is. Nincsenek sokkal jobb helyzetben azok a irodai dolgozók, akiknek a nagy melegben a munkahelyükön nem áll rendelkezésükre a megfelelő szellőztetés és légkondicionáló - hallhattuk.

A hazai nagy áruházak többségében működnek a légkondicionálók, de gyakori tapasztalat, hogy takarékossági megfontolásból nem a megfelelő kapacitással. A gondok többsége a mostanihoz hasonló nagy melegben a kisebb alapterületű boltokban fordul el, ahol sokszor nem adott a helyiségek hűtésének lehetősége – árnyalta a képet Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke. Különösen a műszaki cikkeket forgalmazó üzletekben lehet a mostani kánikulában fokozott a meleg, éppen a bekapcsolt nagy számú tévé miatt – tette hozzá. Az eladótérben uralkodó meleg az ott dolgozókon kívül a vevőket is megviseli.

A kánikulában alkalmazott munkavédelmi előírások betartására fokozottan ügyelni kell a melegtechnológiát alkalmazó üzemcsarnokokban. Itt a hosszabb pihentetés lehet a megoldás. Egy kohóban nem lehet hideget teremteni, ahogyan a gumiipar üzemekben is éppen az alkalmazott technológia miatt nem lehet ilyenkor biztosítani a munkavégzéshez előírt megfelelő hőmérsékletet – hallhattuk a Liga első emberétől, aki hozzátette: érdemtelenül keveset beszélünk a téma kapcsán a közösségi közlekedésben dolgozókról és az azt igénybe vevő utasokról, noha ők is valamennyien erőteljes mértékben kitettek a kánikulának. Ilyen körülmények között húsz kilométert utazni is nagy kihívást jelent, nem beszélve a több száz kilométeres utakról – fogalmazott Mészáros Melinda, utalva arra, hogy nem véletlenül osztanak a vasút- és buszállomásokon a kánikulai napokon hűtött ásványvizet az utasoknak.

Fontos szakszervezeti feladatbak nevezte László Zoltán, a Vasas Szakszervezet alelnök, hogy a kánikulai munkavégzésre való felkészülés jegyében fel kell venni a kapcsolatot a cégeknél a munkaegészségügyi csapatokkal. Túl ezen visszatérő gond, hogy ahol buszoztatással oldják meg a munkavállalók eljuttatását a munkahelyekre, nem minden esetben gondosodnak arról, hogy a nagy melegben a buszsofőrök bekapcsolják a légkondicionálót, és így műszak után hűtött buszban térhessenek haza a munkavállalók.

nepszava.hu