Foglalkoztatási kihívások

2024. április 11-én a Fővárosi Önkormányzat a munkaerőpiaci, foglalkoztatási kihívások áttekintése érdekében HR szakemberek, érdekképviseleti szervezetek, vezetők bevonásával szakmai konferenciát szervezett Budapesten. Az eseményen a LIGA Szakszervezetek is részt vett.

Foglalkoztatási kihívások

- A munkahelyek kapcsán nem csak a bérezésről kell a szakmai diskurzusnak szólnia, hanem legalább ilyen fontos, a munkahelyi körülmények biztosítása a munkavállalók számára. – Karácsony Gergely fővárosi polgármester a megnyitójában elmondta, a Budapest-család 27 ezer dolgozót foglal magába, akik a munka világa nagyon széles területén dolgoznak, így, ha a minőségi munkahelyről beszélünk, akkor az általunk nyújtott minták mindenki más számára is követhető példák lehetnek.

A rendezvény első előadója Pogátsa Zoltán, közgazdász Miért beteg a magyar társadalom? címmel tartotta meg előadását. Elmondta, való igaz, hogy a foglalkoztatás nagymértékben javult és általában extenzív javulás történt a magyar gazdaságban, azonban a termelékenység 2010 óta nem javult. Mindez azt eredményezte, hogy az ország nem tudott kitörni a közepes fejlettségű országok csapdájából. A társadalmi különbségek nőttek, a magyarok 70 %-a alatta van annak, amit Nyugat-Európában középosztálynak neveznek. Említette még a lakáshoz jutási problémákat és azt, hogy a Visegrádi négyekhez képest is sok mutatóban lemaradtunk. Ugyanakkor, tette hozzá, más országok példái azt tanítják, hogy a kitörés útja a befektetés a humán tőkébe, például az egészségügybe és az oktatásba.

A második előadó dr. Kisgyörgy Orsolya, a Fővárosi Önkormányzat Közbeszerzési és Projektmenedzsment Főosztályának munkatársa, aki a Minőségi foglalkoztatás a gyakorlatban címmel körbejárta, mit nevezhetünk minőségi munkahelyeknek és hogyan lehet mérni, mennyire jó egy munkahely. Őt Dr. Bernschütz Mária, generációkutató követte, aki Generációk a munkahelyen címmel arról beszélt, hogy az X, Y vagy a Z generációt milyen célok mozgatják, milyen értékrendszerrel rendelkeznek illetve, hogy ez a foglalkoztatásuk területén milyen kihívásokat vet fel.

A vitában elhangzott, fontos szerepe van a Budapest- pótléknak, a munkahelyi kultúra fejlesztésének és a közösséghez tartozás élményének. Megtudhattuk, hogy a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Intézménye 4 napos munkahetet rendelt el, napi 10 órai munkaidővel, amellyel a munkavállalók 91 százaléka elégedett. (Aki ebben nem tud részt venni, mert például gyermeket nevel, dolgozhat 8 órában is.) Többen hangsúlyozták a juttatási rendszer illetve a munkakörülmények javításának fontosságát, és azt is, hogy például a Z generációnak nem tájékoztató füzeteket osztanak ki a munkafolyamatokról, hanem kisfilmeket készítettek el számukra. Elhangzott a minőségi munkahelyek megteremtésében a szakszervezetek kulcsszerepet játszhatnak.

Kecskés Károly, a Fővárosi Vízművek Munkahelyi Szakszervezetének elnöke kérdésünkre elmondta, a Fővárosi Vízműveknél is fontosak az ösztönzőrendszerek, az új munkaerő bevonásánál 100 illetve 200 ezer forintos ösztönzést vezetett be a cég, mivel nagy a fluktuáció és nehéz munkaerőt találni. Emellett a Fővárosi Vízművek egészségügyi ellátását is jó kezdeményezésnek nevezte. Hozzátette, a munkaerő felvételét a gyakornoki programok is segítik, illetve a különböző rendezvények, például az az állásbörze, amely például a következő két napban zajlik le a Biodómban.

20240411_091353.jpg [sm-300]

k.l.