Boldog nőnapot!

A Közszolgálati Szakszervezetek Európai Szövetsége 2024. március 8-i közleménye szerint, ha a nők megállnak, akkor megáll az élet. Ugyanakkor a női munkákat még mindig alulértékelik. Európában a nők 17 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak.

Boldog nőnapot!

 A Közszolgálati Szakszervezetek Európai Szövetsége pozitívan értékeli azokat a lépéseket, amelyeket a nők érdekében tett az Európai Unió, – például a bérek átláthatóságáról szóló irányelvet, amely az egyenlő értékű munkáért egyenlő bérezés elvét rögzíti az uniós jogban. Továbbá azokat az intézkedéseket, amelyek a nők elleni erőszak leküzdésére születtek, például a nemi alapú erőszakról szóló irányelvet, amely előkészítette a tagállamok számára a 190. számú ILO-egyezmény elfogadását.

Ugyanakkor a Közszolgálati Szakszervezetek Európai Szövetsége (EPSU) hangsúlyozza: a nemek közötti bérszakadék továbbra is 17% körüli. A női munkákat még mindig alulértékelik és alulfizetik.

A szakszervezet szerint veszélyben vannak a nők jogai, a testük feletti ellenőrzéstől az ellátáshoz való hozzáférésig; a kollektív tárgyalástól az egyenlő fizetésig. Az EPSU úgy véli, hogy a szociális partnerek döntő szerepet játszanak az egyenlőség elérésében. Továbbá fontosnak látja kiemelni, hogy a megszorításokat is lehet a nők elleni gazdasági erőszak egyik formájának nevezni, mivel a megszorítások jobban sújtják a nőket.

A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917 óta (Magyarországon 1948 óta) minden év március 8-án tartunk. A nemzetközi nőnap létrehozói szerint az egyszerű, de mégis történelmet alakító nők napja, és a nők évszázados azon küzdelmét eleveníti fel, melyet az egyenlő jogokért és lehetőségekért vívtak.

Ezekkel a gondolatokkal kíván boldog nőnapot a LIGA Szakszervezetek.