Munkaerőpiaci kilátások 2024-re

A Liga Szakszervezetek elnöke számított rá, hogy nőni fog munkakeresők száma, és ha nem változtatunk a képzési rendszeren, még komolyabb gondok lesznek a munkaerőpiacon - fogalmazott az Economixnak 2024. január 7-én Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke.

Munkaerőpiaci kilátások 2024-re

Várható volt, hogy nőni fog az álláskeresők száma, számos területen szűntek meg vállalkozások, illetve következtek be létszámleépítések, -csökkentések. Ezeknek egyrészt gazdasági okai voltak, másrészt technológiaváltás is lezajlott több szektorban – fogalmazott az Economxnak Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke.

Az érdekvédelmi konglomerátum vezetője hangsúlyozta, alapvetően más típusú munkavállalók után nőtt meg a kereslet, más szakképesítéssel, más típusú gyakorlattal rendelkező munkavállalók iránt nyújtanak be igényeket az álláskeresők felé a munkáltatók. A problémát szerinte az okozza, hogy a keresleti és kínálati oldal által támasztott elvárások nem feleltethetők meg egymásnak. Az álláskeresők szakmaismerete, gyakorlata nem azonos azzal, mint amilyen igényeket jelenleg a munkáltatók támasztanak a munkavállalókkal szemben.

Mészáros arra is felhívta a figyelmet, hogy továbbra is gondot okoznak a földrajzi szempontok:

  • egyrészt még mindig nagyon kevéssé hajlandók a munkavállalók a mobilitás vállalására,
  • másrészt a megüresedett álláshelyek jelenleg nem ott keletkeznek, ahol nagy számban élnek álláskeresők.

A szakszervezeti vezető szerint a mobilitást segíthetné elő olyan minőségi szálláshelyek kialakítása, amelyek alkalmasak családok elhelyezésére is, valamint „le kell szokni a tömegszállás-elgondolásról”, amelyet egyébként Nyugat-Európában egyáltalán nem alkalmaznak már. Új típusú elhelyezési formákkal lehet még inkább arra sarkallni az álláskeresőket, hogy akár az ország másik végében is munkát vállaljanak – tette hozzá.

Mit hoz 2024?

Ambivalens érzéseim vannak. Egész évben jellemezni fogja a munkaerőpiacot az a generációs, szociális probléma amit, most látunk. Egyrészt jelen lesz egy növekvő méretű álláskeresői csoport, illetve azok halmaza is, akiket nem is látunk ebben a rendszerben, de az elsődleges munkaerőpiacon nem foglalkoztatottak, feketén dolgoznak, vagy egyáltalán nem dolgoznak. Az ő integrációjukat hosszútávon sem látom megvalósíthatónak. Másrészt a jelenlegi tényleges álláskeresők képzésekkel, átképzésekkel valószínűleg elhelyezhetőek lesznek a munkaerőpiacon. Ám azok a folyamatok, fejlesztések, amelyek a korábbi években elmaradtak és most felgyorsulnak a következő két évben, új típusú munkaköröket, elvárásokat jelentenek majd, amelyeknek meg kell felelnie a már ott dolgozóknak, és a pályázóknak is – fogalmazott a 2024-es évvel kapcsolatban a Liga Szakszervezetek elnöke.

Kiemelte azt is, hogy a technológia-váltás, a digitalizáció, a robotizáció okán megnőtt az olyan középfokú iskolai végzettséggel, technikummal rendelkező munkavállalók iránti igény, akik már megfelelő szakmai gyakorlattal is rendelkeznek.

Ennek viszont van egy kifejezetten aggasztó árnyoldala is, amire hozott egy példát Mészáros Melinda. Egy telephelyen, ahol addig háromszáz-négyszáz betanított munkást foglalkoztattak szalagmunkán, a technológia váltást követően már csak összesen négy technikusra volt szükségük. Tehát azok helyére, akik a technológiaváltásig a telephelyen dolgoztak, felvettek négy képesítéssel és gyakorlattal bíró munkavállalót, akiket viszont nagyon nehéz megtalálni a piacon, mert fokozott igény mutatkozik az irányukba.

S bár a nyilvános statisztikákból ugyan nem jelenik meg, de a regisztrált álláskeresők között jelentős számban vannak azok, akik bár piacon keresett szakmákkal rendelkeznek, viszont nincs gyakorlati tapasztalatuk. A szakszervezeti vezető szerint ezért lenne szükség a képzések, átképzések rendszerének újragondolására. Le kell tenni arról, hogy 5-6-8 hónapos különböző képzési modulokban vesznek részt az álláskeresők szinte egyfolytában, mert a piacon nem erre van jelenleg igény. A valós piaci elvárásoknak kell megfelelnie a képzési-átképzési oldalon is – magyarázta Mészáros Melinda.

economix.hu