Jelenleg nem sokat ér a vendégmunkás-törvény

Megnéztük az új idegenrendészeti törvényt, ám egyelőre nem derül ki belőle, hogyan segít ez a magyar munkaerőn. A szakszervezeti vezető szerint ugyan az ördög a részletekben rejlik, de bízik a javaslatban.

Bíznunk kell abban, hogy elégedettek leszünk, de az eddigi gyakorlat alapján bízunk is ebben – fogalmazott az Economxnak a törvényjavaslattal kapcsolatban Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke, hozzátéve: az ördög most is a részletekben rejlik. Az idegenrendészeti törvény is egy keret, annak hatékonysága a később meghozott rendeletektől függ majd – magyarázta. 

Az érdekvédelmi vezető ugyanakkor pozitívnak nevezte, hogy a szövegbe bekerült az a szakszervezeti követelés, hogy ne lehessen visszaélni a vendégmunkások tartózkodási idejével, illetve, hogy a kormány is fontosnak nevezte a magyar munkaerő elsődlegességét. Ugyanakkor Mészáros Melinda szerint feladata még a kormánynak az is, hogy a hazai passzív munkanélkülieket aktivizálja, biztosítson nekik képzést, átképzést.

Továbbra sem ott vannak az üres álláshelyek, ahol a magyar munkanélküliek élnek, illetve nem egyeznek a munkáltatók elvárásai a munkavállalók képzettségi szintjével, ami sok esetben továbbra sem javítja a magyar munkaerő helyzetét abban, hogy az üres pozíciókat betöltse. Mészáros Melinda szerint ezért lesz szükség gyakori munkaerőpiaci ellenőrzésekre. 

Egyébként a Liga Szakszervezetek felajánlotta azt is a kormánnyal való tárgyalások során, hogy segíti a vendégmunkások és a hazai munkaerő együtt foglalkoztatását közös képzések szervezésével. Addig pedig várni kell a részletszabályozásokra. 

https://www.economx.hu/magyar-gazdasag/vendegmunkas-torveny-nagy-marton-idegenrendeszet-bevandorlas.780612.html