Bértárgyalás: lélektani határokról beszélnek

November 9-én ülésezik újra a versenyszféra és az Orbán-kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter részvételével. 

Köztudott, hogy a munkadói oldal egyes szereplői ma még sokallják a garantált bérminimum tervezett 10 százalékos emelését. Mészáros Melinda bízik abban, hogy a VKF ülésén Nagy Mártontól elhangzó számok eloszlatják a munkaadók ezzel kapcsolatos aggodalmait, noha a harmadik negyedéves GDP adatok hivatalosan csak november 15-én látnak napvilágot.

A szakszervezetek b-tervvel is készülnek, aminek lényege, hogy szeretnék elérni, hogy a korábbi elképzelésektől eltérően már december elsejétől lépjen életbe a minimálbér és a garantált bérminimum emelése. A háttérben az áll – tudtuk meg –, hogy a munkaadói oldal elutasítja azt szakszervezeti javaslatot, hogy egyszeri járulékmentes 100 ezer forintos juttatásba részesítsék a legkevesebbet keresőket. A közelgő határidő miatt szükséges felpörgetni a tárgyalásokat – ismerte el a szakszervezeti vezető. Mészáros Melinda mindkét emelés kapcsán lélektani határról beszélt, mert ennél alacsonyabb emelést a szakszervezetek nem tudnak elképzelni.
https://nepszava.hu/3214668_versenyszfera-bertargyalas-orban-kormany-2023