Csúszik a vendégmunkástörvény, addig nem is számolják a külföldi munkavállalókat

Ha a tervek szerint alakul, november elsejével lépett volna hatályba. Azonban a piaci szereplőket és a szakszervezeteket is meglepve a Gazdaságfejlesztési Minisztérium alig egy hónapja visszavonta a jogszabályt.

Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke azt mondta az Economxnak: bár sokakban felmerült, hogy célszerű lenne még idén életbe léptetni egy vendégmunkás törvényt, de erre már nincs reális esély, nincs ugyanis elég idő kidolgozni és elfogadtatni a keretszabályozást. A portálnak azt is elárulta, a jövő évre tervezett új jogszabály összefoglaló jelleggel már csak vendégmunkásokról beszél, nem különbözteti meg külön a harmadik országból érkezőket. Továbbá szigorítani fog a munkaerő-kölcsönzők működésén, létszámán, és a külföldi munkavállalók foglalkoztatási feltételein is. A szakszervezeti elnök azonban leszögezte: a konglomerátum a magyar munkavállalók védelmét tartja elsődlegesnek. Ugyanakkor vágyálomnak nevezte, hogy a jelenlegi munkaerő-piaci helyzetben minden üres álláshelyet magyar munkavállalókkal tudjanak feltölteni a munkáltatók.

A Liga Szakszervezetek számos szempontot rögzítene az új vendégmunkás törvényben, Mészáros Melinda reményei szerint ezek a javaslatok minimum utalás szintjén megjelennek majd az új vendégmunkás törvényben.

https://infostart.hu/gazdasag/2023/11/03/csuszik-a-vendegmunkastorveny-addig-nem-is-szamoljak-a-kulfoldi-munkavallalokat