A szakszervezeti vezető szerint nem lehet sikerként értékelni a vendégmunkástörvény visszavonását

Egyelőre senki nem érti, hogy tulajdonképpen minden előzmény és egyeztetés nélkül miért vonta vissza a kormányzat a májusban a parlament elé benyújtott, majd júniusban megszavazott vendégmunkástörvényt alig három héttel annak hatálybalépése előtt. A munkaerőpiacon most nagyfokú bizonytalanságot tapasztalni, és a szakszervezeti vezető sem tekinti sikernek a kormány lépését.

Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke az Economxnak arról beszélt, hogy részint nem lepte meg a kormány döntése, hiszen a részletekről eddig nem született döntés, másrészt nem történt egyeztetés a törvény visszavonásáról, meglepetésként ért mindenkit az egész törvény visszavonása.

Célszerű lett volna egyeztetni a szociális partnerekkel, hiszen a munkáltatók, és a munkavállalói szervezetek is számos javaslatot tettek le az asztalra, de a most visszacsatolás elmaradt – tette hozzá. 

A konföderáció elnöke ugyanakkor kiemelte, a nyáron elfogadott törvény sokkal szigorúbb lett volna az érvényben maradó szabályozásoknál, pedig szükség lett volna például a munkaerőkölcsönző cégekkel kapcsolatos szigorításokra is. Visszalépésnek érzem a törvény visszavonását – fogalmazott Mészáros Melinda, aki szerint jobban oda kellett volna figyelni a munkaerőpiaci folyamatokra.

https://www.economx.hu/gazdasag/vendegmunkas-liga-szakszervezetek-munkaerohiany-azsiaiak-ngm.778474.html