Koncepciójavaslat a bértárgyalásokra - Infláció- és gazdaságinövekedés-függővé tenné a béremelést a Liga Szakszervezetek

Közeledtek az álláspontok a legutóbbi kétoldalú egyeztetéseken a munkáltatók és a munkavállalók között - mondta az InfoRádiónak Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke.

Komoly áttörést ért el a Liga Szakszervezetek a minapi kétoldalú egyeztetésen, amely a munkáltatók és a munkavállalók között zajlott bér- és bérkompenzáció-ügyben.

Mint Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke az InfoRádióban elmondta, "rendkívül konstruktív volt" az egyeztetés, az elmúlt éveket nézve példátlan.

"Megállapodtunk abban, hogy a soron következő, a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának ülésén közös javaslatot nyújtunk be a 2023. bérkompenzáció technikai megoldására vonatkozóan, ezt a közös javaslatot természetesen először a harmadik féllel, a kormánnyal szeretnénk ismertetni."

Mindemellett megállapodtak abban is, hogy a 2034-es bértárgyalásokat is fokozott ütemben, felgyorsítva folytatják le, szeretnének november hónapban már megállapodni a 2024-es minimálbérekre vonatkozóan.

HIRDETÉS

"Százalékos mértékekről egyelőre nem nyilatkoznék, úgy állapodott meg a két tárgyaló fél első körben, hogy a számokat a fent említett konzultációs fórumon ismerteti először" - ecsetelte az érdek-képviseleti vezető.

A számok egyébként sem konkrétak jelenleg, hisz tárgyalások zajlanak; várnak még olyan adatokat a PM-től 2023-ra és 2024-re, amelyek befolyásolhatják még a kérést és az ajánlást is. Ámde:

"Mindenképpen kétszámjegyű bérfejlesztést szeretnénk mindkét bérelem vonatkozásában, ez az alapvető szándék. De szeretnénk kidolgozni egy 3-4 éves koncepciót, amelynek keretében a további béremelésről is meg lehetne állapodni. A koncepció tartalmazná, hogy hogyan tudjuk kezelni az elkövetkező években az EU-s irányelvnek való megfelelőséget, így fenntartjuk-e a két bérelemet, vagy ezek összevonása következik valamilyen ütemezéssel" - hívta fel a figyelmet.

A hosszabb távú koncepció alapelve az lenne, hogy a béremelés figyelembe venné a mindenkori inflációt és a gazdasági növekedést egyaránt.

"Ha ezek a mutatók jelentős mértékben változnak, akkor hogyan tudjuk egy automatizmus keretei között a korrekciót végrehajtani" - magyarázta Mészáros Melinda.

Beszélt arról is, hogy a kollektív szerződéses lefedettségnek növekednie kell Magyarországon.

https://infostart.hu/gazdasag/2023/09/28/koncepciojavaslat-a-bertargyalasokra-inflacio-es-gazdasaginovekedes-fuggove-tenne-a-beremelest-a-liga-szakszervezetek