Évközi minimálbér-emelést szeretne a LIGA

2023. szeptember 26-án a minimálbér évközi emelése mellett érvelt a Pénzcentrum kérdésére Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke. Jelenleg több megoldás is lehetséges – írja a lap, bár hozzáteszi, egyelőre nem tudni pontosan, mikor ülnek le a tárgyalóasztalhoz a munkaadók, a munkavállalók képviselői, illetve a kormány.

Évközi minimálbér-emelést szeretne a LIGA

Nincsenek még meg azok az adatok, amely alapján tudnánk, hogy mekkora lesz az éves infláció - mondta a Pénzcentrumnak Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke.

- Még mindig nem kaptuk meg a szükséges adatokat a Pénzügyminisztériumtól arra vonatkozóan, hogy mekkora lesz a várható éves infláció, tehát egyelőre kiindulni is nehéz bármiből. Ennek eredményeképpen a VKF következő ülésének időpontját sem tűztük még ki, ám szerintem számítani lehet arra, hogy a napokban ez megtörténik. Azzal számolunk egyébként, hogy az előzetesen jelzett 17,5 százaléknál magasabb lesz az éves infláció, tehát a tárgyalásokon mindenképpen magasabb minimálbért szeretnénk elérni, és erre szerintem van is esélyünk - fogalmazott Mészáros Melinda. Elmondta azt is, szerinte milyen megoldások lehetségesek, de a LIGA ki is tart amellett, hogy az egyik jobb lenne a másiknál.

- Továbbra is kitartunk amellett, hogy ha kevés is az van az évből, a maradék két hónapra azért legyen minimálbér-emelés. Ezt azért tartanánk üdvös megoldásnak, mert ebben az esetben a jövő évi béremelés tárgyalásait egy magasabb alapról kezdhetnénk, vagyis végső soron a dolgozóknak is nagyobb lenne az esélyük arra, hogy jobb fizetést harcoljunk ki. A másik lehetőség az, hogy idén már nem lesz évközi emelés, hanem a következő évben nőnek annyival a szakmunkás minimálbérek és a minimumfizetések, mintha ebben az évben lett volna kompenzáció - tette hozzá a szakszervezeti vezető.   

penzcentrum.hu