Projektzáró: Szakszervezetek a helyreállításért

2023. szeptember 12-én a LIGA Elnöksége a „Szakszervezetek a helyreállításért” program megvalósulását értékelte. Elhangzott, a projekt keretében 527 résztvevőnek volt lehetősége személyesen részt venni tanfolyamokon, megbeszéléseken vagy konferencián, illetve közel 1130 érdeklődőt szólítottak meg a regionális referensek a vidéki kitelepülések folyamán.      

Projektzáró: Szakszervezetek a helyreállításért

A Trade Unions for a Fair Recovery, rövid nevén a zakszervezetek a helyreállításért projektet az Európai Szakszervezeti Szövetség hirdette meg a pandémia okozta válság enyhítése, és a szakszervezetek újjáépítése érdekében. A projekt a 2022 januártól 2023 szeptemberig járult hozzá a LIGA Szakszervezetek és tagszervezetei szakmai munkájához, digitális fejlesztéseihez.

A projektről Hangonyi Adrienn és Kozák László adtak részletes tájékoztatást.

A projekt 4 úgynevezett munkacsomagjából az első a a digitális szakszervezetiség népszerűsítésére összpontosított, amely keretében lehetőbvé vált a szakszervezeti tisztségviselők képzése, valamint a fiatal szakszervezeti tagok bevonása az online platformokon való megjelenésre és kommunikációra.

A második munkacsomag a szociális párbeszéd és a kollektív szerződések megerősítésére összpontosított, így ebből a projekrészben került megszervezésre a tavaly lezajlott nagysikerú bérkonferencia. 

A harmadik munkacsomag a kommunikációra, a láthatóság növelésére, szervezésre és a kapacitásépítésre összpontosított, ennek keretében a LIGA Szakszervezetk intenzív közösségi média kampányt folytatott. A szervezet által elkészített 3 videót például 9 ezren látták a Youtube-on és 82 ezren a Facebookon.

A negyedik munkacsomag a COVID-19 speciális munkavállalói csoportokra gyakorolt hatásának enyhítésére összpontosított. E munkacsomag egyik fókuszpontja az érintett ágazatok – közlekedés, mezőgazdaság, turizmus, vendéglátás, autóipar, energiaágazat, amelyekkel kapcsolatban a COVID-19 következményeinek elemzése és azok hatásainak kezelésére irányuló erőfeszítések támogatása érdekében összességében 14 ágazati tanulmány született meg. 

Elhangzott, a projekt keretében 527 résztvevőnek volt lehetősége személyesen részt venni tanfolyamokon, megbeszéléseken vagy konferencián, illetve közel 1130 érdeklődőt szólítottak meg a regionális referensek a vidéki kitelepülések folyamán. Az általános értékelés után részletes tájékoztató hangzott el a program tanulságairól, amelyet hozzászólások követtek.

-l