Új jelenség ütötte fel a fejét a hazai munkaerőpiacon: nyaralnak álláskeresés közben a magyar diplomások

Amit eddig Nyugat-Európában láttunk, az mára Magyarországon is realitássá vált: a diplomával rendelkezők egyre gyakrabban azért jelentkeznek be a munkaügyi hivatalokba, hogy kipihenjék az évközi fáradalmakat, néhány hónappal később pedig – akár egy másik munkahelyen – ismét munkába álljanak. A jelenség azonban nem tömeges, és nem is mindenki engedheti meg magának.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a Világgazdaságnak megerősítette, hogy Magyarországon is megjelent – ahogy ő fogalmazott – ez a sajátos pihenőidő vagy speciális szabadság igénybevétele. Nyugat-Európában viszont egy ideje már jelen van ez a folyamat, főleg a felsőoktatásban tanítók, kutató munkát végzők körében, elsősorban munkahelyváltásokhoz kapcsolódóan. Ugyanakkor ez egy magasabb jövedelmi szintet és egy olyan speciális ismeretet feltételez, amikor valaki nagy biztonsággal el tud helyezkedni a munkaerőpiacon.

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2023/09/uj-jelenseg-utott-fel-a-fejet-a-hazai-munkaeropiacon-nyaralnak-allaskereses-kozben-a-magyar-diplomasok