Tanfolyam a bérek emeléséért

A „Szakszervezetek a helyreállításért" projekt keretében 2023. szeptember 7-én és 8-án tartotta a LIGA Szakszervezetek középfokú szakszervezeti ismeretek tanfolyamát. A tanfolyam fókuszában a bértárgyalások és a kollektív szerződések álltak. 

Tanfolyam a bérek emeléséért

Csütörtökön 35 fő részvételével kezdődött el Siófokon a LIGA Szakszervezetek tanfolyama. A tanfolyam elsősorban azokat a szakszervezeti tisztségviselőket szólította meg, akik aktívan részt vesznek a munkahelyük vagy ágazatuk kollektív szerződés illetve bértárgyalásaiban.

A rendezvényt dr. Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke nyitotta meg, aki aktuális információkat adott a folyamatban lévő minimálbér tárgyalásokról. Az előadás után a résztvevők arra keresték a választ, hogy munkahelyi szinten a magas infláció miatt lehetséges-e valamiféle bérkompenzáció, illetve, milyen stratégiát kövessenek a szakszervezetek az ősszel elinduló bértárgyalásokon.

DSC_0047.JPG [md-600]

Délután Felkészülés a bértárgyalásokra címmel Lajtai György, közgazdász szakértő tartott előadást. Előadásának fókuszában azok az adatok és statisztikák használata állt, amelyek szükségesek a hatékony bértárgyalások megalapozásához.

DSC_0005.JPG [md-600]

A tanfolyam második napján, pénteken a kollektív szerződések kerültek elemzésre, A kollektív szerződés és a bérmegállapodás helye, szerepe, lehetőségei címmel dr. Gyurkovics Bence, a LIGA Szakszervezetek munkatársa adott elő.

DSC_0015.JPG [md-600]

A résztvevők sorba vették a kollektív szerződésben szabályozott témaköröket, és beszámoltak arról is, hogy a helyi tárgyalásokon milyen taktikával, hozzáállással sikerült eredményeket elérniük.

Ezt követően Tóth András, az Olajipari Szakszervezet képviselője az Olajipari szakszervezet példáján keresztül a kollektív szerződés értékének kiszámításáról beszélt. 

-l