„Hátrányos a szociális párbeszédre”

2023. augusztus 9-én a magyar szakszervezeti szövetségek levelet küldtek a miniszterelnöknek, amelyben személyes egyeztetést kezdeményeztek a tagdíjlevonással kapcsolatos – véleményük szerint diszkriminatív – törvénytervezetről; egyben kezdeményezték e törvénytervezet visszavonását.

„Hátrányos a szociális párbeszédre”

Orbán Viktor

Magyarország miniszterelnöke részére

1357 Budapest, Pf. 6.

Elektronikus cím: miniszterelnok@me.gov.hu

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A magyar szakszervezeti szövetségek elnökeiként megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda 2023. augusztus 7-én nyílt társadalmi vitára bocsátotta „az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről szóló törvény tervezete” című dokumentumot. A hivatkozott tervezet anélkül készült el, hogy az abban szereplő, a közszféra szakszervezeteit érintő rendelkezésekről a szakszervezeti konföderációkkal vagy a közvetlenül érintett ágazati szakszervezetekkel előzetesen egyeztettek volna.

A törvénytervezet azon fejezetei, melyek a közszféra több ágazati jogszabályából törlik a munkáltatói kötelezettséget a tagdíjak levonása kapcsán, diszkriminatívak az állami alkalmazottakat képviselő szakszervezetekkel szemben, továbbá ellentétesek a szociális partnerség gyakorlása során elvárható együttműködési szándékkal.

E megállapításainkra vonatkozóan mellékelünk egy rövid előzetes szakértői elemzést a törvénytervezetről.

Tekintettel a fentiekben megfogalmazott észrevételeinkre, személyes egyeztetést kezdeményezünk és egyben kérjük Miniszterelnök Urat, hogy erre részünkre időpontot biztosítson annak érdekében, hogy kifejthessük érveinket a tervezetnek a szakszervezetekre, áttételesen pedig a szociális párbeszéd egész rendszerére nézve hátrányos következményei miatt. Egyúttal kezdeményezzük a tervezet visszavonását.

Budapest, 2023. augusztus 9.

Üdvözlettel,

         dr. Antmann Katalin                                          dr. Mészáros Melinda

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés               LIGA Szakszervezetek

           Zlati Róbert                                                         Palkovics Imre

Magyar Szakszervezeti Szövetség                    Munkástanácsok Országos Szövetsége

            Csóti Csaba

Szakszervezetek Együttműködési Fóruma


Letölthető dokumentumok:

Levél a miniszterelnöknek.pdf