Az infláció mértékét elérő béremelésre számíthatnak a közszolgálatban dolgozók

Mindenki elfogadta azt az elképzelést, hogy az alacsony keresetű decilisekben legalább az infláció mértékét elérő béremelése kerüljön sor – mondta a Világgazdaságnak Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának (KVKF) keddi ülése után.

Az akár 200 ezer munkavállalót érintő béremelés pontos mértékét a következő napokban számolják majd ki. "Abban bízunk, hogy az átlagkereset szintjéig 15–16 százalékos bérfejlesztés valósulhat meg, de ahogy megyünk lejjebb a kereseti sávokban, ez úgy emelkedhet, egyes munkavállalói csoportoknál 20–25 százalékig" – mondta a lapnak a Munkástanácsok vezetője.

Palkovicson kívül Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek vezetője is kedvezően értékelte a keddi egyeztetéseket. Mint elárulta, a munkáltatói oldal és a kormány részéről megvolt a fogadókészség az inflációval azonos mértékű bérfejlesztés vonatkozásában.  A béremelések mértéke társaságonként eltérő lehet, de a minimális alapcél, hogy a bérek megtartsák a reálértéküket. Mészáros Melinda azt mondta, azt szeretnék, hogy a februárban kifizetendő januári bérek már az emelt mértékben legyenek meghatározva. 

https://www.hrportal.hu/c/ekkora-beremelest-kaphatnak-a-kozszolgalati-dolgozok-20230117.html