Nincs és nem is várható drámai elbocsátási hullám Magyarországon

Tavasz óta trendszerűen kúszik fel a hazai munkanélküliségi ráta, miközben csökken a foglalkoztatottság, a helyzet azonban nem válságos. Egyelőre mi is azt tapasztaljuk, a harmadik negyedévben is nagyobb volt a felvevő igénye a munkaerőpiacnak, mint a leépítések, ugyanakkor jövő évre már várunk létszámcsökkentést és gyárbezárást is – tette hozzá Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke.

Októberre technikai recessziót jósoltak az elemzők, ám havi alapon még csökkenni is tudott az állástalanok aránya. Jövőre nehezebb lesz, de a 2008-as válsághoz hasonló helyzetre szinte biztosan nem kell számítani.

Bár nem olyan drasztikus a helyzet, hogy egyik hónapról a másikra tíz-százezrek veszítenék el az állásukat, de egy finom, lassú lemorzsolódás már egyértelműen látszik - mondta a VG-nek Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Tavasz óta trendszerűen kúszik fel a hazai munkanélküliségi ráta, miközben csökken a foglalkoztatottság. Szerinte egy klasszikus válságról beszélhetünk, amikor szigorú monetáris és a politika hatására szépen lassan alkalmazkodnak a vállalatok a csökkenő kereslethez és az emelkedő költségekhez, a gazdaság lassulását pedig fél-egy évvel követi le a munkanélküliség.

Egyelőre mi is azt tapasztaljuk, a harmadik negyedévben is nagyobb volt a felvevő igénye a munkaerőpiacnak, mint a leépítések, ugyanakkor jövő évre már várunk létszámcsökkentést és gyárbezárást is – tette hozzá Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke. Ő azonban nagyobb mértékű elbocsátások helyett inkább arra számít, hogy a munkaerőhiány folyamatosan enyhülni fog. A leépítések elsősorban azokat érinthetik, akik korábban inaktívak voltak, ők pedig csak addig maradnak a rendszerben, amíg a munkanélküli ellátást kapják, így ha nem találnak ismét állást, akkor a statisztikai adatokból is eltűnhetnek, tehát úgy csökkenhet a munkanélküliségi ráta, hogy eközben a foglalkoztatottság is mérséklődik.

Mészáros Melinda szerint a turizmus,vendéglátás területén biztosan szükség lesz munkahelyvédelmi bértámogatási programra, ahogy a Covid idején. Szerinte az építőiparban a téli időszakhoz közeledve már volt egy létszámcsökkentés az alulképzettek körében, a kérdés, hogy tavaszig helyreáll-e. 

https://www.hrportal.hu/hr/nincs-es-nem-is-varhato-dramai-elbocsatasi-hullam-magyarorszagon-20221129.html